Regim alimentar in ulcer gastric

Share sa stie si altii !

Alimentatia dietetica in ulcerul gastric si duodenal

Ulcerul gastric si cel duodenal sint determinate de prezenta mediului acid al stomacului. Tratamentul, indiferent care ar fi – preventiv sau curativ, dietetic sau medicamentos, in fazele acute sau cronice ale ulcerului – urmareste, asadar, combaterea aciditatii gastrice si consolidarea mucoasei. Numerosi specialisti, autohtoni si straini s-au straduit sa stabileasca anumite diete, menite sa ii protejeze, ba chiar sa ii vindece pe bolnavii de ulcer. Am rasfoit pentru dumneavoastra printre notitele specialistilor si este exact ceea ce veti gasi mai jos.

Diferite diete propuse de specialisti

Una dintre primele diete propuse in ulcer a fost dieta lui Leubi. Principiul ei de baza este acela de excludere a alimentelor greu digerabile.

S-a luat in consideratie si durata digestiei in stomac a diferitelor produse alimentare. Aceasta dieta presupune alimente cum ar fi carnea fripta la gratar, ciorba de carne etc., care nu menajeaza deloc mucoasa gastrica. Fiind saraca in calorii, aceasta dieta supune insa bolnavul la semiinfometare.

 Lenhartz, propunea, la inceputul secolului, un regim alimentar mai larg; in prima zi, regimul era compus din doua oua crude si 100 ml lapte, administrate fractionat, din ora in ora, de la ora 7 dimineata la 7 seara (cu repaus digestiv de 12 ore noaptea). Progresiv, se mareste cantitatea de lapte si oua, ajungindu-se in 14 zile la 8 oua, dintre care 4 crude si 4 fierte, si la 1 litru de lapte pe zi. Dupa 7-10 zile, el introduce carnea si sunca cruda, presupunind ca aceastea ar fixa mai bine acidul clorhidric.

Un alt specialist, Coleman, a propus regimul de repaus digestiv absolut de 2-3 zile; foamea era calmata cu perfuzii de ser glucozat.

Kalk a recomandat de asemenea o dieta de infometare de citeva zile, pentru bolnavul aflat in perioada acuta, dupa care administra o solutie zaharata de 5 la suta la care adauga, treptat, lapte, mucilaginoase, terciuri, oua, unt etc.

Alimentul principal  intr-o dieta ramine laptele, iar acest principiu a fost sustinut de catre medical Sippy. Regimul prescris de Sippy consta din administrarea functionata, din ora in ora, a unei cantitati totale de 1000 ml lapte si 50 g smintina in timp de 12 ore. Intre doua administrari de lapte, se prescrie un praf alcalin. Noaptea, el recomanda golirea stomacului cu ajutorul unei sonde. Cura de tratament dureaza 10-20 de zile.

Multi bolnavi nu suporta insa laptele si au reactii specifice la administrarea acestuia.

Fazele dietei de tratare a ulcerului

PRIMA FAZA. Acum regimul va fi mai mult lactat. Bolnavul consuma numai lapte si anume cite 200 ml la 2 ore interval, iar in cursul noptii la 4 ore sau ori de cite ori se trezeste din somn. Un bolnav poate ingera in 24 de ore pina la 2 litri de lapte. Laptele trebuie fiert si se administreaza caldut sau rece. I se poate adauga putina vanilie sau putin ceai. In caz de intoleranta la lapte, se poate adauga, la fiecare cana de lapte, o lingurita de carbonat de calciu (care scade fermentatiile intestinale produse de lactoza) sau 5 g de citrat de sodiu (care impiedica coagularea brusca a cazeinei in stomac). Dupa fiecare pahar de lapte, este bine ca bolnavul sa-si clateasca gura cu o apa alcalina. Laptele se bea neecremat. Uneori, se poate adauga chiar putina smintina proaspata. Laptele, fiind sarac in vitamina C si fier, acestea vor fi administrate separat. Pentru a preveni constipatia, se va administra ulei de masline. Evitarea constipatiei are un important rol terapeutic la bolnavii de ulcer.

Acest regim se va prelungi pe durata a 3-5 zile uneori chiar mai putin, in functie de gravitatea formei de boala.

Unii medici recomanda suc de grepfrut ca antiacid mai puternic.

 A DOUA FAZA. Atunci se mai introduc in dieta supe de orez strecurate, supe mucilaginoase, preparate cu lapte si unt, gris, fulgi de ovaz, arpacas, oua fierte moi, frisca, gelatina de lapte, piureuri cu foarte putin unt. Acest regim dureaza pina 7-10 zile. Se administreaza astfel: in jur de 1700-1800 calorii.

A TREIA FAZA. In aceasta perioada, se pot consuma  perisoare dietetice, din carne sau peste, legate cu ou, supe de cereale pasate, piine alba veche, brinza de vaci sau telemea desarata, fainoase fierte, supe de zarzavat fierte cu fainoase si strecurate prin sita, prajituri de casa (ecleruri, biscuiti). Carnea va fi fiarta si se adauga treptat. Se vor evita carnurile grase si cele bogate in tesut conjunctiv. Sarea se da in cantitate mica, fiind sursa de clor pentru acidul clorhidric.

Cantitatile vor fi mici si de 5-6 ori zilnic, fapt care are avantajul unui aport caloric suficient, fara dilatarea stomacului.

Diete pentru ulcer gastric
Diete pentru ulcer gastric

Ti-a folosit ? Voteaza cum ti-a folosit !
AbiaPutinIndeajunsMi-a folositMi-a folosit foarte mult ( Apreciaza, sa stie si altii.)

Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *