Regim alimentar in timpul sarcinii

Originile prenatale ale obezitatii si ale altor boli

Exista un numar crescut de dovezi ce indica faptul ca riscul de a suferi de obezitate, boli de inima, diabet, hipertensiune sau cancer ca adult este hotarit deja de la nastere. Daca un copil se naste subponderal sau supraponderal, el poate prezenta un risc crescut de aparitie a acestor boli. Alaptarea pe o perioada cit mai indelungata poate ajuta la reglarea metabolismului. De asemenea, impactul nutritiei primite inainte de nastere poate fi redus printr-o alimentatie sanatoasa si exercitii fizice regulate pe parcursul fiecarei etape a vietii.

Adolescentele insarcinate au nevoie de mai multe substante nutritive

Adolescentele insarcinate au nevoie de mai multe substante nutritive decit femeile adulte, pentru ca ele sint inca in crestere. Adolescentele pot da nastere la copii subponderali, pentru ca organismul lor este in concurenta cu cel al fatului pentru a-si asigura substantele nutritive corespunzatoare. Anemia este mai des intilnita la adolescente decit la femeile adulte. Aportul de calciu in aceasta perioada este de asemenea un factor important pentru ca femeile tinere nu au inca sistemul osos dezvoltat total si un aport insuficient de calciu poate creste riscul instalarii osteoporozei mai tirziu.

Ce e cu poftele din timpul sarcinii

Unele femei poftesc anumite alimente in timpul sarcinii. Potrivit anumitor teorii, orice pofta scoate in evidenta o deficienta in alimentatie. Majoritatea nutritionistilor resping aceasta idee si recomanda ca poftele sa fie luate in consideratie, atit timp cit nu devin predominante, inlocuind alte alimente mai importante.

Stari de disconfort si nelinisti in perioada sarcinii

În timpul sarcinii, femeile sufera adesea de probleme care pot influenta tipurile de alimente pe care le consuma, iar acest lucru le poate afecta nivelul general de nutritie in perioada sarcinii. Aceste probleme sint:

– Greturile de dimineata (in acest caz, ghimbirul poate fi de ajutor)

– Indigestia

– Arsurile la stomac

– Constipatia (in acest caz, piinea integrala, cerealele cu un continut ridicat de tarite sau anumite fructe pot fi de ajutor)

– Hemoroizii.

Multe femei renunta la activitatea fizica, iar acest lucru poate duce la obezitate.

Consumul de alcool in timpul sarcinii

Nu se cunoaste cu certitudine daca exista un nivel al consumului de alcool tolerat pe timpul sarcinii, asa ca este bine ca alcoolul sa fie evitat complet in aceasta perioada. Consumul exagerat de alcool in timpul sarcinii a fost asociat cu nasterea subponderala, retardare mintala si malformatii congenitale, precum trasaturi faciale deformate.

Infectia cu Listeria

Bacteria Listeria monocytogenes poate infesta anumite alimente. Oamenii sanatosi pot sa nu fie deloc afectati, dar pentru gravide riscurile sint substantiale. Simptomele pot include la inceput migrene si oboseala. Daca este netratata, infectia cu Listeria poate duce la complicatii severe, precum septicemie sau intoxicarea singelui. Cel mai mare pericol planeaza asupra fatului, crescind riscul de avort, nastere a unui copil mort sau travaliu prematur. O infectie cu Listeria se trateaza cu usurinta cu antibiotice, dar prevenirea este cel mai bun medicament. Anumite alimente sint mai predispuse la contaminare decit altele, printre acestea numarindu-se:

– Fructe de mare

– Pateu

– Mezeluri, precum salam sau sunca

– Alimente nepasteurizate

– Brinzeturi moi, precum brie si camembert.

De retinut

– O femeie insarcinata trebuie sa se concentreze asupra maririi consumului de substante nutritive si nu a celui de calorii.

– Sarcina duce la o cerere suplimentara de anumite substante nutritive, precum fier, calciu, acid folic, zinc, magneziu, proteine, vitamina C si complexul de vitamine B.

– Infectia cu bacteria Listeria, care provine din consumul de alimente contaminate,  poate constitui o amenintare serioasa pentru sanatatea viitorului copil.

Share sa stie si altii !

Ti-a folosit ? Voteaza cum ti-a folosit !
AbiaPutinIndeajunsMi-a folositMi-a folosit foarte mult ( Apreciaza, sa stie si altii.)

Loading...