Regim alimentar in timpul sarcinii

Share sa stie si altii !

Alimentatia si dieta in timpul sarcinii

De-a lungul anilor, recomandarile in ceea ce priveste alimentatia femeii insarcinate s-au schimbat considerabil. Era o perioada cind femeile erau sfatuite sa ia in greutate doar putine kilograme, ceea ce ducea la regimurile alimentare bazate pe un consum redus de calorii. A mai existat o perioada cind femeile erau incurajate sa manince cit doi, ceea ce ducea la un surplus inutil de greutate. Astazi, intelegem mai bine necesitatile nutritive pe care sarcina le impune asupra organismului femeii si admitem ca anumite vitamine si minerale pot fi insuficiente in alimentatia zilnica din perioada sarcinii.

O alimentatie bogata in substante nutritive

Copiii ale caror mame au avut o alimentatie bogata in substante nutritive, in perioada sarcinii, se nasc mult mai sanatosi decit copiii ale caror mame au avut o alimentatie saraca in substante nutritive. Trebuie sa se tina seama de cantitatea de substante nutritive din alimentatie si nu de cantitatea de mincare consumata sau de energia rezultata de pe urma acestui consum.

O alimentatie saraca poate afecta sarcina

O alimentatie saraca in substante nutritive in primul trimestru (primele trei luni) poate afecta dezvoltarea embrionului si capacitatea sa de supravietuire. O alimentatie saraca in substante nutritive pe parcursul perioadei mai inaintate de sarcina afecteaza cresterea normala a fatului. Consumul de substante nutritive trebuie sa fie mai ridicat pe parcursul celui de-al treilea (si ultimului) trimestru.

Dieta sanatoasa gravide
Dieta sanatoasa gravide

Ce este o alimentatie nutritiva

Principiile unei alimentatii corecte au la baza:

– Cit mai multe fructe si legume

– Carne slaba, in special rosie

– Cereale cu aport nutritiv

– Produse lactate

– Alimente cu aport scazut de sare

– Putine prajeli si grasimi

– Proteine adecvate

– Anumite grasimi si uleiuri, in special mono-nesaturate si poli-nesaturate.

Recomandari pentru consum zilnic

– 125 g de carne/peste

– 450-600 ml lapte (sau echivalentul in iaurt – 500 ml ori brinza slaba  – 80-100 gr sau lapte de soia cu calciu)

– patru fructe

– cinci portii de legume (o portie echivaleaza cu 1/2 de cana)

– opt felii de piine (o felie de piine poate fi inlocuita de o cana de orez/paste sau o portie de cereale).

Fierul si anemia

Sarcina duce la cresterea substantiala a necesarului de fier in organism. Aceasta este cauzata de marirea circulatiei singelui, precum si de cresterea fatului si a placentei. Consumul de fier este important mai ales in cel de-al treilea trimestru, cind se produce un transfer mare de fier de la mama la copil. În jur de 10-15 la suta dintre femeile insarcinate au carente de fier, in comparatie cu 4 la suta dintre femeile care nu sint insarcinate. O cantitate insuficienta de fier poate duce la anemie. Printre simptome se numara si oboseala excesiva. Anemia din perioada sarcinii a fost asociata cu:

– Riscul crescut de nastere prematura

– Nasterea copiilor subponderali

– Retardarea fatului si moartea acestuia

– Cresterea ulterioara a presiunii singelui la nou-nascut.

Ti-a folosit ? Voteaza cum ti-a folosit !
AbiaPutinIndeajunsMi-a folositMi-a folosit foarte mult ( Apreciaza, sa stie si altii.)

Loading...