Ratia de alimente de intretinere

 Raţie de întreţinere

care sunt elementele ce alcătuiesc nutriţia — aşa-numitele elemente nutritive — şi ce sunt alimentele în general, trebuie să fie cunoscute principiile esenţiale de nutriţie şi de dietă. Cu cât aceste noţiuni vor fi mai bine cunoscute şi mai limpezi pentru fiecare gospodină, cu atât ele vor înţelege mai uşor ce înseamnă o alimentaţie raţională şi echilibrată şi ce importanţă are pregătirea alimentelor.

Organismul uman poate funcţiona numai dacă i se dau alimentele necesare, tot astfel cum o maşină are nevoie de combustibil. Deci, din punct de vedere energetic, organismul poate fi asemuit cu o maşină termică, deoarece energia dezvoltată de organism rezultă din oxidarea substanţelor alimentare, care pot fi comparate cu combustibilul necesar maşinii. Dar, spre deosebire de maşina termică, organismul poate funcţiona un timp limitat chiar în lipsa alimentelor, consumând propriile sale substanţe pentru producerea energiei necesare funcţionării sale normale.

Pentru a nu arde însă rezervele sale, organismul viu trebuie să primească mereu alimente care, prin oxidare să-i procure energia necesară. Energia conţinută în alimente, pusă în libertate prin oxidare, este apoi folosită pentru îndeplinirea nevoilor mecanice şi calorice ale organismului.

Energia eliberată de alimente se măsoară în calorii, o calorie reprezentând cantitatea de căldură necesară pentru ridicarea cu un grad a temperaturii unui gram de apă.

Nu toate alimentele dau însă aceeaşi cantitate de energie când sunt arse în organism. Ţinând seama şi de pierderile suferite de alimente în timpul digestiei, valoarea energetică a părţilor componente ale alimentelor este următoarea: proteinele 4 calorii pe gram, zaharurile 4 calorii pe gram, iar grăsimile 9 calorii pe gram.

Citeste acum ...
Dieta Bolnavului de Cancer

Cu ajutorul acestor cifre se poate afla uşor valoarea energetică a alimentelor, dacă se cunoaşte compoziţia lor.

De exemplu, considerând că 100 g lapte conţin 3 g proteine, 4 g grăsime şi 5 g zaharuri, această cantitate de lapte va degaja aproximativ 68 calorii. În mod asemănător se poate socoti valoarea energetică a tuturor alimentelor.

Organismul uman, după activitatea pe care o desfăşoară, are nevoie zilnic de o anumită cantitate de alimente. De exemplu, pentru o muncă foarte uşoară, sunt necesare 30 calorii pentru kilogramul de greutate corporală, adică un bărbat de 70 kg necesită 2 100 calorii, iar o femeie de 60 kg, 1 800 calorii. Pentru o muncă uşoară sunt necesare 40 calorii pentru kilogramul de greutate corporală, adică respectiv 2 700 calorii pentru un bărbat de 70 kg şi 2 400 calorii pentru o femeie de 60 kg. La fel, pentru o muncă mijlocie sunt necesare 45 calorii pentru kilogramul de greutate corporală, pentru o muncă grea 50 calorii, iar pentru o muncă foarte grea 60 calorii ceea ce revine, respectiv, la 4 200 calorii pentru un bărbat de 70 kg şi la 3 600 calorii pentru o femeie de 60 kg, în medie.

Trebuie să se ştie însă, că în afară de energia mecanică sau calorică, organismul uman şi, în general, orice organism viu are nevoie şi de alte elemente, mult mai complexe. Pentru refacerea ţesuturilor uzate, el are nevoie de elemente nutritive numite plastice. Organismul are nevoie, de asemenea, de aşa-numitele elemente regulatorii, indispensabile unei bune funcţionări.

Citeste acum ...
Cura de Primavara cu CLOROFILA

Alimentaţia care procură organismului uman atât elementele energetice şi elementele plastice necesare refacerii ţesuturilor uzate. Cât şi elementele regulatorii, necesare bunei funcţionări a organismului, constituie ceea ce se  numeşte regimul alimentar complet sau raţia de întreţinere.

Prin regim alimentar complet sau raţie de întreţinere se înţelege, deci, hrana care, ţinând seamă de greutatea individului, de vârsta şi de activitatea sa, îi acoperă toate nevoile sale organice, menţinându-l în perfectă stare de sănătate, sau, cu alte cuvinte, regimul alimentar care aduce organismului toate elementele necesare, nu numai energetice, dar şi plastice şi regulatorii, şi pentru menţinerea permanentă a stării de sănătate.

Când regimul alimentar nu aduce, vreme mai mult sau mai puţin îndelungată, toate elementele necesare, se produce un dezechilibru în organism şi apar tulburări de nutriţie.

Aşadar, regimul alimentar, pentru a fi complet, adică pentru a aduce raţia de întreţinere indispensabilă în raport cu vârsta, cu sexul, cu starea individului sau cu munca sa, trebuie să conţină: elemente plastice (proteine), elemente energetice (zaharuri sau grăsimi) şi elemente regulatorii (vitamine, săruri minerale şi apă) şi să îndeplinească următoarele condiţii:

— să cuprindă alimente care să procure energia necesară, mecanică şi calorică, în raport cu activitatea individului;

— să procure cantitatea de proteine necesară menţinerii şi reparării ţesuturilor;

— să procure cantitatea de vitamine necesară bunei funcţionări a organismului;

— să procure sărurile minerale necesare rolului regulator şi structural şi, în sfârşit,

— să furnizeze cantitatea de apă necesară menţinerii echilibrului hidric, structural şi vector.

Citeste acum ...
Sfaturi pentru Cure de slabire

S-a arătat mai sus că această raţie alimentară variază după vârsta individului, după starea sa fiziologică şi după intensitatea muncii efectuate.

Astfel, pentru un bărbat de 70 kg, sunt necesare cel puţin 70 g proteine pe zi, din care aproximativ 2/3 să provină din lapte, ouă şi carne, iar 1/3 din cereale, legume şi fructe; 350 g zaharuri, care să provină din fructe, pîine şi făinoase şi aproximativ 70—140 g grăsimi din care 1/2 să fie de origine animală (unt, untură), şi  1/2 uleiuri vegetale.

Necesităţile de vitamine, săruri minerale şi apă pot fi, de asemenea, precizate pentru fiecare vârstă sau sex.

Aceste necesităţi sunt mai mari la femei în cursul sarcinii, când cantitatea de proteine trebuie să fie mărita la 1,50 g pentru kilogramul de greutate corporală, astfel încât i să se contribuie prin aceasta la repararea şi menţinerea  ţesuturilor mamei, cum şi la creşterea şi formarea ţesuturilor speciale şi a ţesuturilor fătului. De asemenea, femeia însărcinată are nevoie de mai multe vitamine şi săruri, minerale.

Regimul alimentar din timpul alăptării trebuie sa fie mai bogat, astfel încât să acopere atât nevoile mamei, cât şi ale copilului. Cantitatea de proteine trebuie să atingă 2 g pentru kilogramul de greutate corporală, iar cantitatea de vitamine şi de săruri minerale, în special săruri de calciu, trebuie de asemenea mărită.

Hrana sau alimentaţia sugarului sau a copilului este diferită după vârsta sa; ea variază la sugari de la o lună la alta, iar la copil, nevoile sunt proporţional mult mai mari decât la adultul normal. De exemplu, faţă de adultul normal, copilul până la 18 ani are nevoie de o cantitate mult mai mare de proteine, până la 3,5 g pentru kilogramul de greutate corporală; de asemenea, necesităţile de zaharuri pot să atingă până la 10 g pentru kilogramul de greutate corporală.

Citeste acum ...
Dieta pentru cataracta

Dimpotrivă, nevoile alimentare sau raţia de întreţinere a bătrânilor este mult mai redusă; ea trebuie potrivită după activitatea pe care o desfăşoară care, în general, este mai scăzută. De exemplu, cantitatea de proteine consumată zilnic trebuie micşorată pînă la 1/2 din nevoile adultului.

Proteinele se găsesc atât în alimentele de origine animală, cât şi în cele de origine vegetală. Carnea, peştele, ouăle, laptele şi brânzeturile sunt sursele principale de origine animală, iar legumele uscate (fasolea, mazărea, lintea, bobul), cerealele, pastele făinoase şi mai puţin fructele şi legumele verzi sunt sursele de origine vegetală.

În organism, proteinele intră în alcătuirea tuturor celulelor, proporţia lor fiind mai ridicată în muşchi, în inimă şi în sînge.

Ele sunt substanţe care prin hidroliză dau naştere la corpi mai simpli, numiţi amino-acizi. Parte din aceşti amino-acizi, conţinuţi în molecula de proteină, sunt indispensabili din punct de vedere nutritiv, deoarece ei nu pot fi sintetizaţi sau produşi în organism, ci trebuie neapărat să fie introduşi de alimente, pentru a putea fi folosiţi Ia creşterea, refacerea şi păstrarea ţesuturilor.

După cum conţin sau nu amino-acizii indispensabilii organismului, proteinele se împart în proteine complete, parţial complete şi incomplete.

Proteinele complete conţin toţi amino-acizii necesari creşterii, menţinerii vieţii şi reparării ţesuturilor, Ele sunt cazeina şi lactoalbumina din lapte, ovalbumina din ouă şi altele din cereale. Prin urmare, laptele, brânza, ouăle, carnea de vită, de peşte şi de pasăre şi, în foarte mică măsură, cerealele conţin proteine complete.

Citeste acum ...
Cura de slabire in 7 zile

Proteinele parţial complete menţin viaţa, dar nu pot ajuta la creşterea normală a ţesuturilor. Ele se găsesc în grâu, în orz şi în orez; de asemenea în legumele uscate (fasole, linte, mazăre, bob).

Proteinele incomplete nu pot menţine viaţa şi nu pot ajuta la creşterea organismului atunci când sunt folosite ca unic izvor de proteine.

Hidraţii de carbon sau zaharurile sunt substanţe foarte răspândite în alimentele de origine vegetală şi mai puţin în cele de origine animală.

Cerealele (grâul, porumbul, secara şi produsele obţinute din ele, ca pastele făinoase şi pâinea), fructele (strugurii, merele, perele, prunele, caisele etc.), legumele verzi (morcovii, sfecla, mazărea verde, fasolea verde, ceapa, dovleceii, bamele, spanacul), legumele uscate boabe (fasolea, mazărea, lintea, bobul), cum şi nucile, castanele şi cartofii, constituie surse foarte bogate de zaharuri de origine vegetală; iar zahărul, mierea, dulceţile şi marmeladele sunt extrem de bogate în hidraţi de carbon, zahărul conţinând 100%.

Alimentele de origine animală care conţin zaharuri sub formă de glicogen sunt mai ales carnea, muşchii, ficatul; sângele conţine glucoză, iar laptele, lactoză.

Share sa stie si altii !

Ti-a folosit ? Voteaza cum ti-a folosit !
AbiaPutinIndeajunsMi-a folositMi-a folosit foarte mult ( Apreciaza, sa stie si altii.)

Loading...
Cateva Tratamente Naturiste utile
Suferiti de vreo boala?
Retete Culinare Delicioase aici si acum
 • Mancare de Post
  true
  Mancaruri si prajituri de Post Tocanita de cartofi – mancarea de post traditionala In saptamana dinaintea sarbatorii de Paste ai de…
 • Reteta CIORBA DE VARZA ALBA CU SOS ROMANESC
  true
   Reteta  Ciorba de varza alba cu sos romanesc Ingrediente 1/2 kg ciolan de porc afumat, o varza de cca 6-700…
 • Supa delicioasa de Mazare
  true
  Reteta Supa de mazare  Este o rețetă foarte sănătoasă, delicioasă și care se prepară destul de ușor. Nu este nevoie…