Instinctul alimentar

Reduceri Produse Cosmetice

Instinctul alimentar este la fel de puternic ca instinctul de supravietuire

Doua clase de alimente

Alimente care prin ingurgitare îsi schimba total gustul

Acestea sînt în cea mai mare parte fructe si legume crude, ciuperci nefierte, seminte, peste, fructe de mare, oua crude, carne, miere naturala de albine.

Alimente care îsi conserva gustul

Pîine, paste, supe, legume fierte, salate asezonate, lapte si produse lactate, carne fiarta sau prajita, peste preparat.

Aliestezia gustativa si olfactiva

supa
supa

Ca urmare a diferentierii alimentelor în cele doua mari clase deja mentionate, s-a emis urmatoarea ipoteza: în functie de originea lor filogenetica, mecanismele instinctului alimentar  produc un fel de aliestezie gustativa si olfactiva. Acesta defineste mecanismul de atractie-respingere prin care se manifesta instinctul alimentar, dar în conditiile în care alimentele sînt adaptate din punct de vedere genetic.

Oamenii, ca si animalele poseda un fel de servomecanism

Aparatul instinctiv despre care va vorbim în cele ce urmeaza e considerat ca fiind un tip de servomecanism, ale carui structuri, fara îndoiala extrem de complexe, sînt construite prin mutatii si selectii naturale. Daca tinem cont numai de faptul ca genetica umana evolueaza lent de-a lungul timpului, atunci vom neglija fara sa vrem si obisnuintele, ticurile, obiceiurile pe care le dobîndim pe parcursul vietii si care reprezinta fenomene importante ale caracterului uman în ansamblu. Este evident faptul ca instinctul alimentar si mecanismele sale gustative, olfactive sau de alta natura se adapteaza în primul rînd alimentelor ce fac parte din mediul primitive si de la care s-a început evolutia ulterioara.

Citeste si ...  Cure rapide de slabire

Limitele adaptarii genetice

Avînd în vedere istoria omenirii, ideea conform careia genetica umana se modifica lent este foarte plauzibila. Plecînd de la ipoteza care sustine ca ne tragem din maimutele antropomorfe, atunci caracteristicile noastre metabolice, enzimatice si imunologice sînt asemanatoare cu ale lor. Totusi separarea între cele doua rase s-a produs acum mai bine de 30 de milioane de ani. Cauza principala a diversificarii evantaiului alimentar uman este artificiul culinar. Acesta a aparut si s-a dezvoltat dupa momente importante din evolutia civilizatiei, cum ar fi descoperirea focului sau aparitia lui homo sapiens. Formarea inteligentei conceptuale l-a ajutat pe om sa schimbe si sa varieze continutul hranei sale poate prea brutal în raport cu ritmul biologic. Dar chiar si astazi, cînd se inventeaza o noua reteta culinara, se realizeaza înca un pas în trasformarea biologica a omului.

Apare o noua perspectiva

Datele problemei se schimba în masura în care factorii organoleptici si biochimici nou aparuti se pot integra normal în organism, fara a mai fi necesara readaptarea lor genetica prin procesul de mutatie-selectie.

Alimente originare si progenetice

Se pot stabili cinci etape pe parcursul carora statutul alimentar al homo sapiens s-a modificat:

1. Denaturarea termica; toate modalitatile de preparare pe foc (firbere, prajire), la o temperatura ridicata modifica structura biochimica a nutrimentelor, precum si proprietatile organoleptice ale alimentelor concrete; scaderea temperaturii în conditii nenaturale sau accidentale, cum ar fi congelarea, modifica de asemenea continutul nutritiv al produselor.

Citeste si ...  Sfaturi pentru o viata

2. Denaturarea mecanica (cu exceptia masticatiei); metode ca sfarîmarea, extractia, separarea, amestecarea, suprapunerea, asezonarea implica transformarea alimentului brut. Modificarea alimentului este neregulata, deoarece nu poate fi vorba despre interventia inteligentei conceptuale. Trebuie sa ne imaginam mental alimentele pe care dorim sa le consumam asemeni animalului salbatic care consuma produsele unul dupa altul.

3. Laptele si produsele lactate care au îmbogatit relativ de putin timp paleta alimentara a omului, tinînd cont de faptul ca îmblînzirea vitelor s-a produs acum opt mii de ani.

4. Chimia alimentara, care este cea mai recenta dintre inovatiile culinare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *