Dietoterapie in boli de inima

Share sa stie si altii !

Dietoterapia in ateroscleroza si cardiopatie ischemica

 

Ateroscleroza este o afectiune cronica in care are loc o leziune sistemica a arterelor, leziune care se exprima prin depunerea pe peretele interior al inimii a colesterolului si a sarurilor de calciu. In jurul depunerilor se dezvolta un tesut conjunctiv si se formeaza asa-numitele placi aterosclerotice. Peretele arterial se intareste, vasele sangvine se ingusteaza, se inrautateste alimentarea cu singe a organelor. In aceasta afectiune adesea se formeaza cheaguri de singe in vase.

In functie de localizarea predominanta a procesului patologic se observa simptome de insuficienta ale vaselor inimii (stenocardie, infarct miocardic, tulburari ale ritmului cardiac), ale vaselor cerebrale (diverse tulburari ale psihicului, atacuri cerebrale), ale rinichilor, ale membrelor inferioare. Aceasta afectiune apare in mod preponderent la persoanele in virsta; cu toate acestea o leziune asimptomica a arterelor se poate observa si la copii.

In ultimii ani a crescut in mod considerabil mortalitatea cauzata de cardiopatia ischemica, principala cauza a dezvoltarii acesteia fiind ateroscleroza. Au aparut cazuri de infarct miocardic la persoane foarte tinere.

Dietoterapie in boli de inima
Dietoterapie in boli de inima

Cel putin patru-cinci mese pe zi

Rolul principal in impiedicarea progresarii aterosclerozei si cardiopatiei ischemice este detinut de alimentatie. Principiile de baza in nutritie sint urmatoarele: scaderea numarului de calorii din regimul zilnic prin intermediul limitarii consumului de grasimi animale si de hidrati de carbon usor asimilabili, de sare de bucatarie, de substante extrase, imbogatirea regimului alimentar cu legume, fructe bogate in celuloza care stimuleaza functia motrica a intestinului, cresterea in alimentatie a continutului de vitamina C, P, cele din grupa B (mai ales B6), de saruri de calciu, magneziu, a substantelor lipotrofice, de grasimi vegetale; eliminarea din organism a colesterolului si a produselor care il stimuleaza.

Bolnavii trebuie sa manince de patru-cinci ori pe zi. Ultima masa trebuie luata cu cel putin doua ore inainte de culcare.

Alimentele trebuie sa fie fierte sau coapte, fara sare. Sarea (o lingurita fara virf pe zi – luind in considratie aici sarea continuta in toate alimentele) trebuie adaugata in mincarurile pregatite. Cantitatea de lichid recomandata pe zi este de un litru si jumatate.

Sint recomandate in special  legumele, fructele proaspete. Este foarte important sa va imbogatiti dieta cu vitaminele din grupa B (in special B6) care favorizeaza metabolismul lipidelor. Trebuie introduse de asemenea in regimul alimentar piinea din tarite, soia, produsele marine. Vitaminele C (acid ascorbic) si P (bioflavanoidele) imbunatatesc procesele metabolice din peretii vaselor, le scad permeabilitatea, influenteaza pozitiv metabolismul lipidelor. De aceea se recomanda introducerea in alimentatie a decoctului de macese, a fructelor, a legumelor, a produselor marine.

Sint obligatorii in regimul alimentar produsele marine care au o valoare deosebita biologica. Iodul prezent in acestea stimuleaza formarea hormonilor, glandei tiroide, hormoni care contribuie la descompunerea colesterolului, impiedica formarea acestuia si scad spasmele vaselor sangvine. Produsele marine sint bogate si in polizaharide care scad nivelul de coagulare al singelui si tendinta de formare a cheagurilor de singe.

Sint recomandate de asemenea produsele bogate in saruri de calciu (caisele uscate, stafidele, zarzavaturile uscate, piersicile, prunele negre uscate, frunzele de patrunjel, vinetele, cartoful, varza) si de magneziu (fulgii de ovaz, de griu, nucile, taritele, soia, stafidele, macesele). Sarurile de magneziu influenteaza metabolismul substantelor si activitatea enzimelor, contribuie la scaderea nivelului de colesterol in singe si scad de asemenea spasmele vaselor sangvine.

Regimul alimentar trebuie imbogatit cu substante lipotropice care influenteaza pozitiv metabolismul colesterolului si imbunatatesc functiile ficatului. Aceste substante se gasesc in soia, mazare, fasole, fulgi de ovaz, peste, brinza de vaci.

Reduceti consumul de grasimi

Regimul alimentar trebuie insotit si de o scadere corespunzatoare a numarului de calorii. Pentru ca in ateroscleroza functia glandei tiroide si metabolismul au un nivel scazut, valoarea energetica a regimului zilnic trebuie sa fie redusa cu 10-15 procente. Albuminele trebuie introduse intr-o cantitate suficienta (pina la 100 de grame in 24 de ore).

Aproape jumatate din cantitatea de albumine se poate obtine cu ajutorul albuminelor animale: carne fara grasime de vita, oaie, porc, gaina si curca (la gratar – dupa ce in prealabil a fost fiarta), peste fara grasime (batog, biban, crap, salau, stiuca), dar si produse lactate (lapte, brinza dulce, iaurt cu un continut cit mai scazut de grasime). Trebuie sa limitati cit se poate de mult consumul de smintina, unt, inghetata.

Trebuie sa scadeti continutul de grasimi din regimul zilnic (pina la 70-80 de grame in 24 de ore), mai ales cele de origine animala. Unt puteti consuma pina la 20 de grame pe zi. Acesta contine o substanta importanta, retinolul, care nu se gaseste in grasimile vegetale. Cu toate acestea, dati-le intiietate grasimilor vegetale: ulei de masline, de floarea-soarelui. Cel mai bine este daca ati putea sa folositi uleiul nerafinat – in el se gaseste lecitina care impiedica depunerea colesterolului pe vasele sangvine. Uleiul vegetal (30 de grame pe zi sau doua linguri) se foloseste pentru pregatirea mincarii sau a salatelor. El activeaza secretia de colesterol datorita prezentei acizilor grasi nesaturati, contribuie la descompunerea colesterolului si eliminarea acestuia din organism.

Se recomanda de asemenea ca bolnavii de ateroscleroza sa limiteze continutul de hidrati de carbon usor asimilabili (zahar – 40 de grame pe zi, miere, dulciuri) prin intermediul folosirii suplimentare a asa-numitilor hidrati de carbon complecsi (fructe si legume care contin celuloza vegetala).

Ti-a folosit ? Voteaza cum ti-a folosit !

AbiaPutinIndeajunsMi-a folositMi-a folosit foarte mult (1voturi, Media: 5.00 out of 5)

Loading...