Category Archives: Dieta copii

Cateva diete sanatoase pentru bebelusi

Citeva retete de papica gustoase pentru bebelusi

Desi unii dintre ei  ne chinuie cumplit la masa, oferiti-le alimente gustoase si in acelasi timp sanatoase. Iata mai jos o selectie de mancaruri cu care merita sa incercati  sa ii ademeniti pe copii.

De la 3 luni

  1. Supa de morcovi

Se taie felii subtiri 500 g morcov. Se pun la fiert intr-un litru de apa si se fierb 2 ore. Se strecoara. Morcovii fierti sunt trecuti de doua ori prin sita. Se adauga apa pierduta prin fierbere, sare (un strop) si se clocoteste iar.

  1. Suc de mere

Daca nu ai storcator de fructe procedeaza astfel: Spala marul, curata-l de coaja si rade-l pe o razatoare de sticla. Piureul obtinut stoarce-l prin tifon si amesteca-l eventual cu putin sirop de zahar. Se pregateste atunci cand se consuma. La fel poti prepara sucul de morcov, piersici, pere si caise (ai grija sa-I dai suc din fructul care-i face bine la burtica – vezi inainte cum sunt materiile fecale). Morcovul se recomanda daca copilul este deranjat la burtica, restul fructelor, daca este constipat.

Zaharul se adauga daca copilul refuza sucul neandulcit!

Continue reading Cateva diete sanatoase pentru bebelusi

Alimentatia adolescentilor

Alimentatia şcolarilor – adolescentilor

Pentru şcolari, regimul alimentar zilnic va conţine, de acum, şi mâncăruri mai „pretenţioase”, mai greu digerabile. De-acum pot mânca şi ei cartofi prăjiţi, fripturi, peşte prăjit, legume păstăi şi varză. Necesarul zilnic de albumine de provenienţă animală se acoperă cu came, mezeluri, peşte, came de pasăre, ouă, lapte, brânzeturi fermentate şi brânză de vaci. Prin consumarea zilnic, a unei jumătăţi de litru de lapte, şcolarului i se asigură calciul şi albuminele obligatorii. Cantitatea de proteine de provenienţă vegetală, de substanţe minerale, de vitamine şi substanţe balast se acoperă dacă în alimentaţie se includ, cu regularitate, cartofi, pâine intermediară, legume păstăi, şi orice legume, în general, fructe.

Continue reading Alimentatia adolescentilor

Alimentatia si Dieta copiilor mici

Alimentaţia copiilor mici

După primul an de viaţă se trece de la hrana lichidă şi apoi moale (pastă, terci) a sugarului, la o hrană cu o consistenţă substanţial mai solidă.

Prelungirea în timp a alimentaţiei copilului mic cu preparate moi, semifluide, conduce la lenevirea acestuia în ceea ce priveşte mestecarea şi înghiţirea, reflexele respective nu se stabilizează şi, treptat, scade şi pofta de mâncare. Este bine ca după trecerea primului an de viaţă să se renunţe complet la alimentaţia din biberon. Laptele, supele sau alte băuturi vor începe să-i fie date copilului direct din ceaşcă, fie să le bea, fie să le mănânce, învăţând să se servească de linguriţă.

Continue reading Alimentatia si Dieta copiilor mici

bebelus-mancare-9-12

Regim Alimentar la Bebelus 9-12 luni

Regim alimentar al bebelusului intre varsta de 9 si 12 luni

Alimentatia bebelusului la 9 si 12 luni. Regim alimentar pentru bebelusi intre 9 si 12 luni.

Alimentatia bebelusului cu varsta cuprinsa intre 9 si 12 luni.

  1. Varianta ideala – san la cerere + alimentatie de tip complementar (diversificare corecta!). 
  2. Varianta lapte praf + alimentatie de tip complementar(diversificare corecta!). 
  3. Adminstrati  san pana la ultima picatura de lapte posibila.
  4. In cazul in care mama nu mai are lapte suficient pentru a administra sugarului macar 2 mese de lapte matern, se va introduce treptat un lapte praf de buna calitate (initial lapte praf hipoalergenic, ulterior lapte praf integral).

Continue reading Regim Alimentar la Bebelus 9-12 luni

bebelus-mancare

Regim Alimentar pentru Bebelus 6 – 9 Luni

Regim alimentar la bebelus intre 6 si 9 luni

Retete de  Mancare pentru copii intre 6 si 9 luni

Alimentatia bebelusului cu varsta cuprinsa intre 6 si 9 luni.

  1. Varianta ideala – San la cerere + alimentatie de tip complementar (diversificare corecta!).
  2. Varianta Lapte Praf + alimentatie de tip complementar (diversificare corecta!).
  3. In caz de hipogalactie materna se va incerca adminstrarea de san pana la ultima picatura de lapte posibila.
  1. In cazul in care mama nu mai are lapte suficient entru a alimenta sugarul la san, se va introduce treptat un lapte praf de buna calitate (de preferat un lapte hipoalergenic). Trecerea se va face introducandu-se cate 30ml la fiecare masa si crescand cantitatea administrata in functie de necesitatile sugarului si de lactatia mamei, insistand pe administrarea laptelui matern.

Continue reading Regim Alimentar pentru Bebelus 6 – 9 Luni