DEPOZITAREA SI CONSERVAREA FRUCTELOR SI LEGUMELOR

 

Ţelina

Pe lângă gustul plăcut şi aroma deo­sebită, telina este şi un aliment foarte sănătos, care conţine din abundenţă potasiu, calciu, magneziu, cupru, iod şi sodiu. Este bine să se consume crudă, pe cât posibil zilnic.

• împotriva albuminuriei, consumaţi zilnic, dimineaţa, înainte de micul dejun, un pahar mic de suc proaspăt de rădăcină de ţeiină.

• în caz de constipaţie, infuzia din seminţe de ţeiină dă rezultate extraordinare. Peste c linguriţă de seminţe de ţeiină turnaţi 200 ml apă clocotită (aproximativ o cană). Acoperiţi vasul pentru 15-20 minute, apoi strecuraţi. Beţi 2 căni pe zi, până când tranzitul intestinal revine la normal.

• Dacă sunteţi uşor depresivi, consumaţi în fiecare dimineaţă, înainte de masă, câte 100 ml suc proaspăt de lădăcinâ de telină.

• în combinaţie cu alte plante, ţeiină e eficientă împotriva obezităţii. Faceţi următorul amestec de plante: 50 g rădăcină şi frunze: de pătrunjel; 50 g rădăcină de ţelină; 20 g fructe de ienupăr; 20 g – traista-ciobanului; 10 g seminţe de pătrunjei. Fierbeţi 1 lingură din acest amestec 10-20 minute în 250 rn! apă, apoi strecuraţi. Beţi 2 căni de ceai zilnic.

• în tratamentul presbiţiei, preparaţi un decoct dintr-o linguriţă rădăcină rasă la 250 rn! apă. Fierbeţi amestecul 15 minute, apoi strecurati, in fiecare zi puneţi în ochi câteva picături sau tamponaţi uşor cu vată îmbibată în decoct.

• împotriva reumatismului, faceţi zilnic frectii pe zonele dureroase cu tinctură de ţeiină. Puneţi câteva linguriţe rădăcină rasă în alcool de 70 grade. Filtraţi după 3-4 zile şi trageţi tinctură în sticluţe închise la culoare şl prevăzute cu dop.

• Ca diuretic şi tonic general, beţi zilnic 2-3 pahare de vin tonic. Pentru obtinerea lui, puneţi o rădăcină de ţelină proaspătă, tocată mărunt, în 1 vin alb. Adăugaţi 100 g zahăr şi lăsaţi amestecul la macerat pentru 2-3 zile. Aveţi grijă să agitaţi în fiecare zi recipientul, pentru ca extractul să se uniformizeze.

• Pentru cel ce suferă de vitiligo, se prepară un decoct din 100 g radăcina şi frunze, fierte timp de 45 de minute în 1 litru apă. Se acoperă vasul şi se lasă ceaiul să se răcească, după care se strecoară. Se ung zonele afectate, apoi se pun comprese înmuiate în decoct.

Sucul de ţelină este bogat în săruri minerale, oligoelemente şi vitamine. Este aperitiv, tonic al sistemului ner­vos central, remineralizant, diuretic, depurativ şi antireumatismal. Se poate folosi în inapetenţă, astenie, surmenaj, convalescenţă, demineralizare, reumatism, gută, afecţiuni pulmonare, litiază urinară şi impotenţă. Se administrează câte 1-2 linguriţe de 3 ori pe zi înainte de mese, sau câte o jumătate de pahar pe zi, timp de 15 – 20 de zile, în cure intensive. Favorizează eliminarea excesului de apă din ţesuturi.

Întrucât favorizează eliminările, este un bun remediu împotriva obezităţii. Se beau câte 100 ml suc de ţelină, dimineaţa, înainte de masă, timp de 15 zile. felina poate fi consuma­tă şi sub formă de salată cru­dă înainte de mesele principa­le. Ea favorizează digestia, elimină toxinele din organism şi determină creşterea cantităţii de urină elimi­nată. Stimulează activitatea de drenare a bilei, determină scăderea glucozei în sânge, provoacă elimina­rea gazelor intestinale, eliminarea viermilor intestinali şi distrugerea microorganismelor. Are efecte deo­sebite în astenie psihică, fizică şi se­xuală.

 

Varza

Consumul de varză ajută la ameliorarea ulcerelor gastrice şi este totodată o sursă foarte bună de vitamina C, K, E şi de potasiu.

Remediul pentru ulcerul gastric presupune un litru de suc de varză crudă pe zi, consumat timp de opt zile, se arată în volumul,.Mâncarea şi sănătatea”, apărut la Editura Reader‘s Digest. Varza accelerează metabolismul estrogenilor la femei, fapt ce poate ajuta la prevenirea cancerelor de sân şi de ovare, adaugă specialiştii americani.

Varza fiartă conţine numai 16 calorii la o porţie medie. Cu toate acestea, specialiştii recomandă mai mult consumul de varză crudă. Prin fierbere se pierde mai mult de jumătate din vitamina C, majoritatea nutrienţilor fiind concentraţi în frunzele închise la culoare, din exterior. Microorganismele din varza acră pot stimula dezvoltarea bacteriilor sănătoase din intestin, care ameliorează digestia, absorbţia de nutrienţi şi sinteza vitaminei B, mai spun specialiştii americani.

Totuşi,  sucul de varză con­sumat în exces poate inhiba asi­milarea fierului, ducând la anemie, şi poate provoca flatulenţe.

 

FRUCTELE

 

Avocado

Pulpa unui avocado copt este o sursă bogată de vitamina E, C şi de potasiu, ajutând şi la controlul nivelului colesterolului. „Vitaminele A şi E sunt ambele antioxidante şi pot prin urmare preveni stricăciunile provocate de radicalii liberi, care pot duce la unele tipuri de cancer”, potrivit speciali­ştilor autori ai cărţii „Mâncarea şi Sănătatea”, apărută în limba română la Editura Reader‘s Di-gest. în plus, asemenea uleiului de măsline, avo­cado are un conţinut ridicat de acizi graşi mono-saturaţi, care se consideră că scad nivelul coleste­rolului din sânge, însă cei pentru care greutatea este o problemă trebuie să fie precauţi: un fruct de avocado poate conţine până la 400 de calorii.

 

Anasonul

 

Anasonul poate produce insomnii.

Fructele de anason sunt acoperite cu peri aspri foarte scurţi. Ele sunt de culoare cenuşiu-verzui sau galben-cenuşiu, au miros plăcut, aromat, gust dulceag, slab înţepător. Fructele conţin ulei volatil, lipi­de, substanţe albuminoide, zaharuri, amidon şi substanţe minerale.

Datorită uleiului volatil pe care îl conţin, au acţiune expectorantă, carminativă şi galactogogă. Excită peristaltismul intestinal, sti­mulează secreţia salivară, gastrică, intestinală şi pancreatică.

Asupra sistemului nervos central, în doze terapeutice, au efect stimulant, în special asupra centrilor respiraţiei şi circulaţiei.

Preparatele pe bază de ulei volatil de anason, supradozate, pro­duc stări de excitaţie puternică, manifesate prin insomnii, excitaţii motorii şi psihice, tulburări de vorbire, euforie, urmate de convulsii puternice, după care pot apărea stări comatoase şi o puternică depresie asupra sistemului ner­vos central. Utilizarea îndelungată, chiar şi în doze mici, produce iritarea mucoaselor digestive.

Se utilizează în anorexii şi dispepsii, ca expectorant, carminativ şi corectiv al gustului unor medicamente.

Este contraindicat în gastrite hiperacide, ulcer gastric şi duo­denal, enterocolite cronice şi acute.

 Bananele

 

Banana, ale cărei proprietăţi sunt cunoscute de sute de ani, poate fi considerată pe bună dreptate hrana ideală. Se spune că banana bine coaptă este mai hrănitoare decât cartoful şi tot atât ca şi carnea. 100 grame furnizează 100 de calorii, este uşor digerabilă, cu condiţia să fie consumată foarte coaptă. Spor­tivii de performanţă o preferă datorită conţinutului său ridicat de hidrocarbonat. Conţine mai puţină apă în raport cu celelalte fructe şi asigură o cantitate importantă de potasiu şi de vitamina B6.

Varietatea cea mai răspândită pe piaţa din România este banana Cavendish, aceasta fiind cea mai des întâlnită banană din întreaga lume. Există însă şi multe alte varietăţi de banane mai puţin cu­noscute. Printre acestea amintim: banana Burro – are o aromă ase­mănătoare cu lămâia, banana Ca­vendish pitic (nu depăşeşte 10 cm) -este foarte dulce şi este des folosită în prepararea salatelor de fructe, banana Roşie – este mai scurtă şi mai durdulie, având o culoare pur-puriu-roşiatică.

O banană medie are:

calorii 115; grăsimi l gram; hidrocarbonaţi 30 grame; fibre dietetice 3 grame zaharuri 20 grame; proteine l gram; sodiu 30 grame; potasiu 470 mg; vitamina B6 0,7 mq

Conţin mult potasiu

Bananele reprezintă una dintre cele mai bune surse de potasiu ale naturii. Potasiul scade presiunea sângelui şi pre­vine atacurile de inimă, infarctul şi artrita.

Consumul de banane previne deshi­dratarea organismului şi oferă 30% din necesarul zilnic de vitamina B6 al organismului. Vitamina B6 ajută la buna funcţionare a sistemului nervos şi la întărirea sistemului imunitar.

Pe cine ajută

– sunt recomandate persoanelor care prestează munci fizice, cât şi inte­lectuale, copiilor şi bătrânilor;

– ajută sistemul osos, favorizează creşterea;

– persoanelor astenice le sunt chiar recomandate. Acestea pot mânca zilnic banane amestecate cu miere;

– bogăţia în hidraţi în carbon nu le fac recomandabile diabeticilor.

Cercetări de ultimă oră relevă faptul că bananele ajută şi în lupta cu ulcerul, ele acţionând ca un antiacid natural. Ele stimulează stomacul să producă un mucus care protejează pereţii stomacu­lui de acizi. De asemenea, s-a dovedit faptul că substanţele aflate în banane distrug bacteria care cauzează ulcerul.

Cum trebuie păstrate

Bananele trebuie păstrate la temperatura camerei. Nu ţineţi bananele încă  verzi în  fri­gider, pentru că temperaturile scăzute opresc proce­sul de coacere. Bananele coapte pot fi depozitate la temperaturi scăzute doar pentru câteva zile, o pe­rioadă prea mare duce la apariţia petelor maronii pe coajă  şi   la  deteriorarea conţinutului. Dacă sunt ţinu­te alături de alte fructe, ba­nanele accelerează procesul de coacere a acestora.

Coacăzele negre

Coacăzele negre, mari resurse de vitamina C

Share sa stie si altii !

Ti-a folosit ? Voteaza cum ti-a folosit !
AbiaPutinIndeajunsMi-a folositMi-a folosit foarte mult ( Apreciaza, sa stie si altii.)

Loading...