Ciroza – Dieta si Tratament

Ciroza Hepatica                                      

          Tratament

   Dietă:

 • În continuare cura de sucuri şi crudităţi, timp de 60 de zile. Se introduc treptat în alimentaţie salatele de crudităţi (de fructe şi zarzavaturi), instituindu-se un program de 3 mese pe zi, regulate, fără să se mănânce nimic între mese. Se va consuma câte un pahar de suc înainte de fiecare masă, cu 30 de minute. Se recomandă suc de grape-fruit, mere, pere, cartof, morcov, varză. În această perioadă se pot consuma fulgi de cereale, grâu încolţit, seminţe de dovleac, floarea soarelui, susan, migdale etc. Totul se va consuma crud! Fructele nu se amestecă cu zarzavaturile la aceeaşi masă.

Recomandări dietetice speciale: ardei, cătină, grape-fruit, lobodă, măcriş, gutuie, lămâie, măceşe, măr, mărar, morcov, orz verde, ovăz verde, păpădie, pătrunjel, prune, lucernă de cultură, salată verde,  strugure, ţelină, urzică, varză.

 • Preparatul de aloe, miere şi propolis

Miere de albine                                                                        1000 g

Propolis (dat pe răzătoare de plastic sau de sticlă)                   20 g

Aloe (frunze, date prin răzătoare de plastic sau de sticlă)         750 g

Planta să fie de 3-5 ani. Înainte de recoltare, planta să nu se ude timp de 5 zile. Toate acestea se pun într-un borcan de sticlă şi se ţin la rece timp de 5 zile, după care se administrează astfel: primele 5 zile se ia câte o lingură dimineaţa şi la prânz, cu 2 ore înainte de masă, apoi, restul curei, se ia câte 1 linguriţă dimineaţa şi la prânz, cu 2 ore înainte de masă. Durata tratamentului este de 3 săptămâni, până la 2 luni. Cura se poate repeta încă o dată, după o pauză de 7 zile.

 • 2 x 1 vârf de cuţit pulbere din scoarţă de dracilă.

Ceaiuri: Rp. 1: Anghinare – infuzie dintr-o linguriţă de frunze uscate şi mărunţite la 500 ml de apă clocotită. după răcire se strecoară şi se îndulceşte cu miere de albine. O parte se bea dimineaţa pe stomacul gol, după care bolnavul va sta culcat 20-30 de minute pe partea dreaptă. Restul de ceai se bea în cursul zilei, cu o oră înaintea meselor principale.

Rp. 2:  Cătină albă – infuzie din 2 linguri de fructe zdrobite la 500 ml de apă clocotită. Se ia o lingură, din 3 în 3 ore, în timpul unei zile.

Citeste acum ...
Alimentaţia sanatoasa a copiilor

Rp. 3:   Sunătoare şi gălbenele – infuzie din 1 lingură de plante la 250 ml de apă. Se bea 1 cană pe zi.

 • Baia caldă de şezut, de 2 ori pe săptămână, a câte 10 minute cu rozmarin, rostopască şi fân.
 • Să se pună şi compresă alternantă cald 8 minute şi rece 4 minute, de 4 ori succesiv, pe regiunea hepatică, o dată pe zi. În apa caldă se adaugă infuzie de rozmarin şi rostopască.
 • Cataplasme cu cărbune aplicată pe zona hepatică.

         

Ciroza cu Ascita

Tratament

  Dietă:

 • 7 zile cura de sucuri de fructe şi zarzavaturi. Se va consuma câte 250 ml de suc la două ore şi jumătate. Într-o zi se va însuma 1,5 – 2 litri de sucuri.

Ce reprezintă o cură de sucuri?

 • Vom numi cură de sucuri perioada în care alimentaţia va consta în exclusivitate din sucuri obţinute prin centrifugarea fructelor, zarzavaturilor sau chiar a anumitor plante medicinale, recomandate în funcţie de specificul bolii şi a rezultatelor ce dorim să le obţinem.
 • Pentru obţinerea sucurilor se poate folosi un storcător electric, special pentru cele cu pulpă (morcov, cartof, ţelină – rădăcină, sfeclă roşie, mere etc) iar pentru frunzoase (urzică, pătrunjel – frunze, orz verde etc), se va folosi un blender (aparat electric care mixează ingredientele în amestec cu apă) sau maşina de tocat carne. Pe cît posibil, sucurile vor fi obţinute din vegetale de calitate, proaspete şi cât mai biologic cultivate (bineînţeles, biologic în condiţiile timpului actual).
 • Sucurile se prepară zilnic, trebuind să fie proaspete, condiţie esenţială pentru a fi eficiente. Se poate prepara într-o singură repriză toată cantitatea necesară pentru o zi (excepţie face cartoful care se consumă imediat după preparare!) şi se păstrează la rece, în frigider, în sticle bine închise, de unde se scoate în porţii, câte o cană (250 ml), cu 30 minute înainte de a fi consumat, pentru a se încălzi la temperatura camerei.
 • Nu se păstrează de la o zi la alta.
 • Sucurile se beau cu înghiţituri rare, bine amestecate cu salivă.
 • Se recomandă următoarele sucuri:
 • Orz verde – 3 x 50 ml /zi
 • Morcov – 250 – 500 ml /zi
 • Varză – 250 ml /zi
 • Cartof – 150 ml /zi.
 • Ţelină + păstârnac – 150 ml /zi
 • Pătrunjel – 100 ml /zi
 • Păpădie – 50 ml /zi
 • Cătină – 50 ml /zi linguri de suc (sau decoct)
 • Mere – 200 ml /zi
 • Grape-fruit, struguri, pere etc
Citeste acum ...
Intrebari despre Diete

Obs: Se vor folosi articolele de care dispuneţi. Nu este obligatoriu să le folosiţi pe toate.

 • În fiecare dimineaţă, timp de 7 zile se va face o clismă cu 1,5-2 litri infuzie călduţă de muşeţel.
 • Cărbune vegetal (o lingură rasă de cărbune la un pahar cu apă). Se va bea dimineaţa, după clismă. Se repetă după amiaza. Cura  durează 30 de zile.
 • În continuare cura de sucuri şi crudităţi, timp de 90 de zile. Se introduc treptat în alimentaţie salatele de crudităţi (de fructe şi zarzavaturi), instituindu-se un program de 3 mese pe zi, regulate, fără să se mănânce nimic între mese. Se va consuma câte un pahar de suc înainte de fiecare masă, cu 30 de minute. Se recomandă suc de varză, morcov, pătrunjel, păpădie, cătină În această perioadă se pot consuma fulgi de cereale, grâu încolţit, polen (2×2 linguriţe /zi, cură de 30 de zile), seminţe de dovleac, floarea soarelui, susan, migdale etc. Totul se va consuma crud! Fructele nu se amestecă cu zarzavaturile la aceeaşi masă.

Recomandări dietetice generale: anason, andive, fasole verde, gutuie, hrean, lobodă, lucernă de cultură, măcriş, măr, portocale, piersică, revent, sparanghel, trifoi, varză.

Recomandări dietetice speciale: ardei, cătină, măceşe, mărar, morcov, orz verde, ovăz verde, păpădie, pătrunjel, prune, salată verde,  strugure, ţelină, urzică.

Ceaiuri:

 • 1: Pelin – Infuzie (2 minute) din 1 linguriţă de amestec plante la o cană de apă (250 ml). Se beau 2 căni pe zi, timp de 14 zile. După o pauză de 14 zile se mai face încă o cură cu acest ceai timp de 14 zile.

 2: Osul iepurelui (răd.) şi teci de fasole în cantităţi egale, o lingură la o cană de apă. Se fierb la foc moale (15 minute). Separat se prepară o infuzie din frunze de mesteacăn, o lingură plantă la o cană de apă clocotită. Se amestecă o cană de infuzie cu o cană din decoct şi se consumă într-o zi. Dacă nu găsiţi osul iepurelui folosiţi doar frunze de mesteacăn. Această reţetă se foloseşte în locul ceaiului de pelin.

Citeste acum ...
Dieta pentru cataracta

 3: Pedicuţă 5 g, Sunătoare 20 g, Gălbenele 20 g, Cimbrişor 20 g, Coada şoricelului 15 g, Rostopască 10 g – Infuzie (2 minute) din 1 linguriţă de amestec plante la o cană de apă (250 ml). Se beau 2 căni pe zi.

 Seminţe de armurariu (măcinate), 3 x 1 linguriţe pe zi (puternic hepatoprotector) şi pulbere de dracilă – un vârf de cuţit pe zi (cură 30 de zile).

 • Comprese fierbinţi pe zona ficatului timp de 15 minute, urmate de un masaj cu buretele rece; se repetă consecutiv aceste alternări (fierbinte – rece) de 4 ori.
 • Preparatul de aloe, miere şi propolis

Miere de albine                                                                      1000 g

Propolis (dat pe răzătoare de plastic sau de sticlă)                     20 g

Aloe (frunze, date prin răzătoare de plastic sau de sticlă)         750 g

Planta să fie de 3-5 ani. Înainte de recoltare, planta să nu se ude timp de 5 zile. Toate acestea se pun într-un borcan de sticlă şi se ţin la rece timp de 5 zile, după care se administrează astfel: primele 5 zile se ia câte o lingură dimineaţa şi la prânz, cu 2 ore înainte de masă, apoi, restul curei, se ia câte 1 linguriţă dimineaţa şi la prânz, cu 2 ore înainte de masă. Durata tratamentului este de 3 săptămâni, până la 2 luni. Cura se poate repeta încă o dată, după o pauză de 7 zile.

 • Cura cu suc de lămâie care se face astfel: Se consumă în prima zi sucul de la o lămâie. Se creşte doza zilnic cu câte o lămâie până se ajunge la şapte lămâi pe zi. Din ziua a opta se scade doza cu câte 1 lămâie pe zi, până se ajunge la 1 lămâie pe zi. Se practică deci, 14 zile, iar după o pauză de două săptămâni se poate relua.
 • Cataplasmă cu ceapă, varză şi tărâţe pentru a decongestiona ficatul. Pentru mai multe preparări, se ia 4 foi de varză, 3 cepe, 250 g de tărâţe. Se adaugă atâta apă cât se lasă un terci gros. Se fierbe până ce apa scade complet. Aplicaţia durează 1,5 – 2 ore sau mai mult.
 • Băi calde de şezut (sau generale) cu coada calului, rostopască şi mătase de porumb (va predomina coada calului). Pentru baia generală se folosesc 200 g plante uscate (sau o găleată plante proaspete) care se lasă la macerat 12 ore, în 5 l apă rece, iar pentru baia de şezut 100g plante uscate, sau o găleată mică de 5 l. Apoi se încălzeşte, se strecoară şi se adaugă la apa de baie.
 • Se practică 2 băi pe săptămână la temperatura de 37-38ºC, timp de 20 minute, păstrându-se constantă temperatura apei. După baie, fără să se şteargă corpul, pacientul va sta în pat o oră, bine învelit, într-o cameră caldă.
Citeste acum ...
Trucuri de slabit eficiente

Ciroza fara Ascita (Uscata)

Dietă:

 • 7 -10 zile cura de sucuri de fructe şi zarzavaturi. Se va consuma câte 250 ml de suc la două ore şi jumătate. Într-o zi se va însuma 1,5 – 2 litri de sucuri.

Ce reprezintă o cură de sucuri?

 • Vom numi cură de sucuri perioada în care alimentaţia va consta în exclusivitate din sucuri obţinute prin centrifugarea fructelor, zarzavaturilor sau chiar a anumitor plante medicinale, recomandate în funcţie de specificul bolii şi a rezultatelor ce dorim să le obţinem.
 • Pentru obţinerea sucurilor se poate folosi un storcător electric, special pentru cele cu pulpă (morcov, cartof, ţelină – rădăcină, sfeclă roşie, mere etc) iar pentru frunzoase (urzică, pătrunjel – frunze, orz verde etc), se va folosi un blender (aparat electric care mixează ingredientele în amestec cu apă) sau maşina de tocat carne. Pe cît posibil, sucurile vor fi obţinute din vegetale de calitate, proaspete şi cât mai biologic cultivate (bineînţeles, biologic în condiţiile timpului actual).
 • Sucurile se prepară zilnic, trebuind să fie proaspete, condiţie esenţială pentru a fi eficiente. Se poate prepara într-o singură repriză toată cantitatea necesară pentru o zi (excepţie face cartoful care se consumă imediat după preparare!) şi se păstrează la rece, în frigider, în sticle bine închise, de unde se scoate în porţii, câte o cană (250 ml), cu 30 minute înainte de a fi consumat, pentru a se încălzi la temperatura camerei.
 • Nu se păstrează de la o zi la alta.
 • Sucurile se beau cu înghiţituri rare, bine amestecate cu salivă.
 • Se recomandă următoarele sucuri:
 • Orz verde – 3 x 50 ml /zi (suc pur în diluţie cu apă 1:2)
 • Morcov – 250 – 500 ml /zi
 • Varză – 250 ml /zi
 • Urzică 1 x 50 ml /zi (suc pur în diluţie cu apă 1:2)
 • Ţelină + păstârnac – 150 ml /zi
 • Pătrunjel frunze – 1 x 50 ml /zi (suc pur în diluţie cu apă 1:2)
 • Păpădie – 50 ml /zi
 • Cătină – 50 ml /zi
 • Mere – 200 ml /zi
 • Grape-fruit, struguri, pere etc
Citeste acum ...
Sfaturi pentru Cure de slabire

Obs: Se vor folosi articolele de care dispuneţi. Nu este obligatoriu să le folosiţi pe toate.

 • În fiecare dimineaţă, timp de 7 zile se va face o clismă cu 1,5-2 litri infuzie călduţă de muşeţel.
 • Cărbune vegetal (o lingură rasă de cărbune la un pahar cu apă). Se va bea dimineaţa, după clismă. Se repetă după amiaza. Cura  durează 30 de zile.
 • În continuare cura de sucuri şi crudităţi, timp de 90 de zile. Se introduc treptat în alimentaţie salatele de crudităţi (de fructe şi zarzavaturi), instituindu-se un program de 3 mese pe zi, regulate, fără să se mănânce nimic între mese. Se va consuma câte un pahar de suc înainte de fiecare masă, cu 30 de minute. Se recomandă suc de varză, morcov, pătrunjel, păpădie, cătină În această perioadă se pot consuma fulgi de cereale, grâu încolţit, polen (2×2 linguriţe /zi, cură de 30 de zile), seminţe de dovleac, floarea soarelui, susan, migdale etc. Totul se va consuma crud! Fructele nu se amestecă cu zarzavaturile la aceeaşi masă.

Recomandări dietetice speciale: ardei, cătină, măceşe, mărar, morcov, orz verde, ovăz verde, păpădie, pătrunjel, prune, salată verde,  strugure, ţelină, urzică, varză, anason, andive, fasole verde, gutuie, hrean, lobodă, lucernă de cultură, măcriş, măr, portocale, piersică, revent, sparanghel, trifoi. Se poate folosi şi următoarea reţetă:

 • Lapte de grâu încolţit: 4 linguri grâu încolţit, 1 lingură seminţe de susan, 1lingură seminţe de susan, 1 lingură de miere, 1 lingură de nucă măcinată sau miezul de la 4 nuci, 2-3 felii măr, ½ banană, 1 cană apă. Se mixează întâi seminţele de in şi cele de susan cu apa într-un blender sau mixer, apoi se adaugă şi celelalte ingrediente. Reţeta se poate simplifica sau îmbunătăţi, conform cu posibilităţile avute. Se pot consuma 1-2 pahare pe zi.

Ceaiuri:

Share sa stie si altii !

Ti-a folosit ? Voteaza cum ti-a folosit !
AbiaPutinIndeajunsMi-a folositMi-a folosit foarte mult ( Apreciaza, sa stie si altii.)

Loading...
Cateva Tratamente Naturiste utile
Suferiti de vreo boala?