Ce trebuie sa stim despre grasimi

Reduceri Produse Cosmetice

Ce stim despre alimentatia bogata in grasimi

Grasimile alimentare se impart in patru grupe: grasimi saturate, mono-nesaturate, poli-nesaturate si grasimi trans. Fiecare grupa se manifesta diferit in interiorul organismului. Toate cele patru tipuri de grasimi au la baza acizii grasi, care sint alcatuiti din molecule de carbon si hidrogen in diferite combinatii.

Cantitatea si tipul grasimilor prezente in alimentatie poate avea ca rezultat largirea sau ingustarea arterelor, fapt ce modifica fluiditatea singelui. Astfel poate creste pericolul formarii cheagurilor de singe. Acestea reprezinta factori importanti care maresc riscul aparitiei bolilor cardiovasculare.

Care sint grasimile saturate, mono-nesaturate si poli-nesaturate si la ce contribuie acestea

Grasimile saturate maresc riscul aparitiei bolilor de inima prin cresterea nivelului de colesterol din singe. Grasimile mono-nesaturate si poli-nesaturate conduc la scaderea nivelului de colesterol din singe, daca  inlocuiesc grasimile saturate din alimentatie, dar acizii grasi poli-nesaturati au un mai mare impact decit acizii mono-nesaturati. Majoritatea grasimilor din alimentatie sint grasimi mono-nesaturate. Doar raportul dintre grasimile saturate si cele poli-nesaturate variaza de la un aliment la altul, in functie de originea acestuia. Pe ansamblu, grasimile saturate se gasesc in cantitati mai mari in produsele obtinute de pe urma animalelor domestice (oi, vaci).

Grasimile si dieta
Grasimile si dieta

Cind se formeaza acizii grasi trans

Citeste si ...  Cura de citrice

Acizii grasi trans (si grasimile saturate), precum acidul elaidic se formeaza cind uleiurile vegetale mono-nesaturate si poli-nesaturate sint hidrogenate (li se adauga hidrogen) si inchegate pentru a forma mai multe tipuri de margarina, cum ar fi margarina de masa, si chiar grasimi vegetale mult mai inchegate sau grasimi pentru fragezirea aluatului, folosite in industria alimentara. De asemenea, ei exista in mod natural, in cantitati mici si in unele produse din carne, unt si produse lactate.

Alimente uzuale care contin grasimi

Anumite alimente contin un raport diferit de acizi grasi, dupa cum urmeaza:

– Grasimile saturate se gasesc in carnea de vaca, miel, lapte, brinza si alte produse lactate, precum si in unele alimente procesate ce contin grasimi pentru fragezimea aluatului, vegetale, hidrogenate, cum ar fi produsele de patiserie si mincarea prajita de tip fast food.

– Grasimile mono-nesaturate se gasesc in avocado, uleiul de masline si alune.

– Grasimile poli-nesaturate se gasesc in untura de peste, fructele de mare si uleiurile vegetale (in special de sofran si floarea-soarelui), uleiuri de soia si de porumb.

Alimente care contin grasimi omega-6 si omega-3

Grasimile poli-nesaturate se impart in doua categorii:

– Grasimile omega-3, care se gasesc in peste, fructe de mare, carne slaba, produse vegetale (precum cereale, seminte, nuci, leguminoase, legume cu frunze de culoare verde inchis, smochine), uleiuri vegetale, cum ar fi uleiurile din soia, in si nuc. Pestii cu carne grasa (ca de exemplu, macroul, somonul, pastravul, tuna, sardinele, heringii) contin mai multi acizi grasi omega-3 decit pestii cu carnea alba.

Citeste si ...  Alimente care ard grasimile

– Grasimile omega-6 se gasesc in primul rind in nuci, seminte si uleiuri vegetale, ca de exemplu de porumb, de soia si de floarea-soarelui.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *