Ce sunt Antioxidantii

Antioxidantii elimina radicalii liberi

Antioxidantii sint o clasa de elemente nutritive, care au rolul de a impiedica oxidarea altor compusi. Altfel spus, radicalii liberi produsi de oxidare si care au actiune asupra celulelor organismului sint neutralizati de antioxidanti. In organismul uman exista deci un echilibru permanent intre cele doua familii chimice, antioxidantii eliminind in permanenta radicalii liberi in exces. 

Factori ce genereaza dezechilibrul 

Un dezechilibru intre antioxidanti si radicalii liberi poate fi legat de lipsa de antioxidanti in alimentatie sau poate fi generat de factorii exteriori, care pot antrena cresterea cantitatii de radicali liberi. Acesti agenti exteriori sint:

Tigarile   alcoolul   poluarea   expunerile prelungite la soare   exercitiile fizice intense

medicamentele

In prezent, se estimeaza ca peste 200 de maladii sint legate de acest dezechilibru dintre radicalii liberi si antioxidanti. Desi cercetarile sint destul de contradictorii in aceasta privinta, maladiile cardiovasculare sau cancerul sint legate de excesul de radicali liberi. 

Antioxidanti
Antioxidanti

Care sint antioxidantii si ce rol au ei

Vitamina C preintimpina infectiile bacteriene si reduce efectele potentialilor alergeni, impiedicind oxidarea vitaminelor A, E si a unor componente din complexul B.

Vitamina E protejeaza vitaminele B si C impotriva oxidarii. Are capacitatea de a se uni cu oxigenul, impiedicind transformarea lui in peroxizi toxici pentru organism. Exercita actiune antipoluanta asupra plaminilor si este un factor de protectie impotriva cardiopatiilor ischemice.

Seleniul preintimpina carentele de vitamina E si invers, fiind necesar ca ele sa fie luate impreuna.

Vitamina A protejeaza mucoasele gurii, ale nasului, gitului si plaminilor. Impiedica oxidarea vitaminei C.

Zincul dirijeaza si supravegheaza buna desfasurare a proceselor fiziologice si intretinerea sistemelor enzimatice si celulare. Este esential pentru sinteza proteinelor si ajuta la mentinerea echilibrului acido-bazic al organismului.

Unde se gasesc antioxidantii

Antioxidantii se afla in numeroase alimente, cum ar fi:

Vitamina C: ardei, citrice, kiwi, varza, papaya, mure, zmeura, legume de culoare verde, rosii, conopida, cartofi, ardei iuti.

Vitamina E: ulei vegetal, soia, porumb, unt, margarina, oua, varza de Bruxelles, verdeturi, spanac, griu integral, cereale integrale.

Vitamina A: ficat, untura de peste, unt, oua, lapte si produse lactate, legume de culoare galbena si verde inchis.

Seleniu: carne slaba de vita, rinichi, peste, oua, varza, fasole uscata.

Zinc: fructe de mare, carne, ficat, germeni de griu, drojdie de bere, seminte de dovleac, legume de culoare verde, oua, lapte praf degresat.

Polifenoli (flavonoide si tanini): fructe si legume, vin rosu, ceai verde.

Alimentatia mediteraneenilor si sanatatea

De citiva ani, antioxidantii sint foarte mediatizati, aparind ca un adevarat panaceu in materie de sanatate. Lor li se atribuie toate virtutile, incepind de la protectia contra maladiilor cardiovasculare la cea impotriva unor forme de cancer. Prin anii’50, Ancel Keys, epidemiolog american, era frapat de mortalitatea scazuta a locuitorilor insulei Creta, in special cea generata de bolile cardiovasculare. El a demonstrat ca alimentatia locuitorilor tarilor mediteraneene oferea beneficii in favoarea sanatatii si a stabilit ca una din caracteristicile alimentatiei acestora era bogatia de antioxidanti. In afara de aceasta, modul de viata al cretanilor prezenta si el numeroase avantaje: activitate fizica intensa, lipsa poluarii, consum moderat de alcool. Aceasta fericita imbinare de factori era deci cauza sanatatii cretanilor. Ulterior, cercetarile privind antioxidantii s-au inmultit, studii numeroase demonstrind efectul protector al acestora contra unor maladii precum cele cardiovasculare sau cancerul.

La ce sint buni antioxidantii

Printre cele 250 de studii consacrate legaturii dintre fructe si legume si cancer, 80 la suta pun in evidenta efectul protector al acestor alimente, extreme de bogate in antioxidanti. Primele rezultate ale studiului EPIC (European Prospective Investigation into Cancer and nutrition), lansat in 1991 pe un lot de 500.000 de persoane, a confirmat acest efect protector. Incidenta cancerelor digestive a fost redusa cu 50 la suta datorita consumului cotidian de circa 500 g sau mai mult de fructe si legume. Conform aceluiasi studiu, riscul de cancer de colon scade semnificativ la amatorii de peste si creste la consumatorii de mezeluri.

Influenta asupra maladiilor cardiovasculare

Influenta alimentatiei asupra maladiilor cardiovasculare este cunoscuta si bine stabilita. Lipsa de antioxidanti, conjugata cu excesul de colesterol este cit se poate de nefasta, deoarece colesterolul se oxideaza putin cite putin si se depune pe peretii arterelor. Pentru a diminua nivelul colesterolului, trebuie marita cantitatea de antioxidanti printr-un regim bogat in fructe, legume, peste.

Acet lucru a fost demonstrat de dr. Renaud si Lorgeril din Lyon. Cei doi au prescris un regim alimentar mediteraneean unui lot de 300 de persoane care suferisera un infarct miocardic. Dupa circa 27 de luni de supraveghere, medicii au observat o reducere de 73 la suta a deceselor, in raport cu un alt grup martor, care nu urmase recomandarile nutritionistilor.

Nicoleta Musat

ANTIOXIDANTI

BETACAROTENUL

· Este un carotenoid precursor al vitaminei A. Distruge oxigenul atomic si radicalii peroxid. Protejeaza lipidele vulnerabile, dar nu atat de eficient ca vitamina E.

· Se gaseste in morcovi ,cartofi dulci si varza.

· Doza recomandata : 4000-8000 UI zilnic

VITAMINA C (acid ascorbic)

 • · Este principalul antioxidant solubil in apa. Ajuta la protectia tesutului muscular , creierului si sistemului nervos fata de actiunea radicalilor liberi. Converteste vitamina E oxidata in forma redusa (de antioxidant). Stabilizeaza AND si ARN-ul.
 • · Se gaseste in citrice, in cantitati mari.
 • · Doza recomandata : 2000-8000 mg zilnic

VITAMINA E (d-alfa tocoferol)

 • · Principalul antioxidant liposolubil. Protejeaza acizii grasi din interiorul si din jurul celulelor de radicalii liberi.
 • · Se gaseste in uleiurile vegetale preparate la rece, germeni de grau, paine integrala si cereale.
 • · Doza recomandata : 400-800 UI zilnic (d-alfa tocoferol natural , sau sub forma de acetat sau succinat)

EXTRACT DE CEAI VERDE

 • · Un antioxidant bogat in polifenoli si catechine care curata eficient hidrogen peroxidul si radicalii anion superoxid.
 • · Se gaseste in extractul de ceai verde standardizat la 50% sau mai mult ,catechine/polifenoli.
 • · Doza recomandata : 300-700 mg zilnic

EXTRACT DE ARMURARIU

 • · Este un hepatoprotector. Radicalii liberi pot induce schimbari in biosinteza enzimelor (citocrom P450)
 • · Doza recomandata : 300-600 mg zilnic
 • EXTRACT DIN SEMINTE DE STRUGURE
 • · Este un antioxidant puternic continand 95% procianidine (oligomeri polifenolici) ,care impreuna cu actiunea de anihilare a radicalilor liberi, inhiba puternic activitatea xantin oxidazei, enzima care activeaza cascada oxi-radicalilor.
 • · Doza recomandata : 50-100 mg zilnic

EXTRACT DE GINGKO BILOBA

 • · Protejeaza membranele celulare de peroxidarea lipidelor, in special mielina si celulele cerebrale.
 • · Doza recomandata : 120 mg zilnic

EXTRACT DE SCHISANDRA

 • · Este un antioxidant cu proprietati adaptogene cu pronuntate efecte hepatoprotectoare .
 • · Se extrage din fructele si semintele plantei schisandra chinensis.
 • · Doza recomandata : 200-300 mg zilnic.

LICOPEN

 • · Este un antioxidant puternic ce anihileaza oxigenul atomic si radicalii peroxid. Protejeaza stratul lipidic al celulelor.
 • · Se gaseste in tomate.
 • · Doza recomandata : 5-10 mg zilnic.

N-ACETICISTEINA

 • · Este o forma stabila a aminoacidului cisteina. Este implicat in productia de glutation, ceea ce duce la cresterea cantitatii de glutation peroxidaza, o enzima antioxidanta puternica. Imbunatateste metabolismul hepatic si amelioreaza epuizarea musculaturii scheletice.
 • · Se gaseste ca supliment : sulfhidril aminoacid.
 • · Doza recomandata : 400-800 mg zilnic.

ACID ALFALIPOIC

 • · Functioneaza ca protector celular si antioxidant prin conversia glutationului oxidat la glutation redus.
 • · Doza recomandata : 50-100 mg zilnic.

SELENIUM

 • · Principalul mineral antioxidant di dezactivator al radicalilor liberi. Este cofactor in sinteza glutation peroxidazei.
 • · Doza recomandata : 200-400 mg zilnic

CO-ENZIMA Q 10

 • · Este o chinona foarte potenta care joaca un rol important in productia de energie prin ATP-ul mitocondrial. De asemenea este un antioxidant liposolubil.
 • · Se produce in organism, dar se gaseste si sub forma de supliment.
 • · Doza recomandata : 15-30 mg zilnic.

Antioxidantii

Ce au in comun impuritatile toxice, fumul de tigara, exercitiile fizice si raceala? Aparent nimic. Si totusi toate forteaza sistemul de aparare al organismului, toate creeaza necesitatea de anumite elemente nutritive cheie pentru a ne proteja sanatatea. Rezidurile toxice sunt aruncate in mediul inconjurator cu o cadenta din ce in ce mai accelerata.

Zilnic suntem supusi actiunii acestor poluanti. Multora aceasta actiune deja le-a distrus sanatatea, organismul majoritatii oamenilor este afectat la nivel celular. S-a descoperit ca un sir de substante toxice actioneaza nociv in mod indirect, producand substante biochimice numite “radicali liberi”. Radicalii liberi aparuti in organism actioneaza nociv din doua motive. In primul rand sunt foarte activi in plan biochimic. Au tendinta sa atace si sa distruga membranele celulare, astfel lezand, iar cate odata chiar omorand celula. In al doilea rand radicalii liberi nu ataca o singura data. Nu se opresc. Au o proprietate unica de a se reproduce din nou si din nou pana nu devasteaza complet membrana celulara. Daca nu am fi avut un sistem special de rezistenta la radicali liberi, introducerea chiar si a unei cantitati neinsemnate de aceste materii toxice, ar fi fost fatala, pentru ca ele pur si simplu trec de la celula la celula, distrugandu-le stratul superficial, pana cand toate devin incapabile de munca.

Share sa stie si altii !

Ti-a folosit ? Voteaza cum ti-a folosit !
AbiaPutinIndeajunsMi-a folositMi-a folosit foarte mult ( Apreciaza, sa stie si altii.)

Loading...