Ce sunt aditivii alimentari?

Totul despre aditivii alimentari

Intrate insidios in viata noastra de zi cu zi, alimentele toxice au devenit atat de “firesti”, incat aproape nimeni nu mai sesizeaza pericolul pe care ele il reprezinta in mod real. Multor oameni le-ar parea deplasat acum sa renunte la zaharul alb, la margarina, la alimente cu amelioratori de aroma, coloranti sintetici s.a.m.d. Deghizata in tot felul de ambalaje si reclame ademenitoare, in culori pastelate si cu mirosuri agresiv-apetisante, alimentatia chimizata a patruns in existenta fiecaruia dintre noi. Covarsitoarea majoritate a oamenilor a adoptat deja, de voie, de nevoie, acest tip de alimentatie, avand in vedere ca efectele nocive nu se vad nici dupa o luna si nici dupa un an, ci dupa perioade mari de timp. Se aud, ce-i drept, in ultima vreme voci care cer din ce in ce mai insistent si cu argumente, reintoarcerea la natura.

Comerciantii au gasit insa o solutie ingenioasa. Au scris pe o mare parte din produse: “natural”, “campion al naturii”, “produs vitaminizat”, “elixir al sanatatii” etc. Aromele sintetice au imitat si mai abil pe cele naturale si au fost numite “identic naturale”, cand, de fapt, alimentele au ramas aceleasi: mici amalgamuri de produse ale unor combinate chimice, cu cate ceva organic in ele. Dar constiinta consumatorului a fost pe moment linistita. Totusi, daca studiem, chiar si in fuga, lista cu ce contine fiecare produs pe care il consumam in parte, ne putem da seama la ce tortura ne supunem zilnic organismul. Ceea ce urmeaza este un mic ghid care sa va permita sa descifrati pericolele care se ascund in hrana noastra cea de toate zilele.

Ghidul produselor toxice din alimentatia de zi cu zi

“E”-urile
Cu ceva timp in urma, sucurile contineau benzoat de sodiu (conservant cu actiune cancerigena), produsele de tip Vegeta – glutamati (conservanti alimentari foarte toxici), mezelurile – nitriti (coloranti care produc cancer la ficat) si tot felul de substante care nelinisteau cumparatorul. Acum, este mult mai “bine”:
sucurile contin E211, condimentele sintetice – E621 si E 622, mezelurile – E250. Probabil ati ghicit: este vorba de aceleasi substante, dar deghizate sub un nume mult mai domestic. Omul civilizat poate consuma peste o suta de asemenea E-uri in decurs de o luna, fara sa-si mai faca probleme. Unele E-uri coloreaza, altele conserva, altele dau gust, stabilizeaza aroma, afaneaza mancarea, altele ii dau volum si consistenta. Unele E-uri sunt substante ale caror nume iti dau fiori. Asa ar fi, de exemplu, E 215, care este de fapt sarea de sodiu a propil parahidroxibenzoatului de etil. Alte E-uri sunt coloranti cu nume mult mai poetice, de exemplu E110, cunoscut sub denumirea de “sunset yellow”, adica galbenul de la apus de soare. Avand la dispozitie o paleta de 20 de E-uri care coloreaza, unui suc i se poate da orice culoare imaginabila. Cu cele 30 de E-uri care conserva se pot realiza sutele de produse pe care le gasesti expuse in soare, prin chioscurile alimentare. Unele E-uri sunt pasnice, altele suspecte si altele de-a dreptul periculoase. De curand, Directia de Sanatate a pus in circulatie o lista de asemenea E-uri nefaste, pe care v-o punem la dispozitie in continuare. Datele nu sunt deocamdata complete, studiile continua, dar ceea ce urmeaza este probabil cel mai serios semnal de alarma pe care comunitatea medicala internationala l-a dat vreodata cu privire la alimentatia chimizata in general si la acesti aditivi sintetici omniprezenti in produsele de larg consum, in special.

Iata, grupate, substantele toxice intalnite frecvent in alimente:

 • aditivi alimentari care produc cancer: E131, 142, 211, 213, 214, 215, 216, 217, 218, 239, 330.
 • aditivi alimentari care afecteaza vasele de sange: E250, 251, 252.
 • aditivi alimentari care produc boli de piele: E230, 231, 232, 233.
 • aditivi alimentari care ataca sistemul nervos: E311, 312
 • aditivi alimentari care pot produce tulburari digestive (indigestie, voma, colici abdominale s.a.): E338, 339, 340, 341, 363, 465, 466, 450, 461, 407 (din inghetata).
 • distruge vitamina B12: E200.

  “Topul” celor mai periculosi aditivi:

 • E123 – este interzis in SUA si in fostele state sovietice. Se gaseste in bomboane, jeleuri, dropsuri mentolate, branzeturi topite si creme de branza. Este considerat cel mai puternic cancerigen dintre aditivi. In aceeasi categorie face parte si E110, care intra in componenta dulciurilor (mai ales a prafurilor de budinca), colorandu-le in acel galben de “apus de soare”, de care vorbeam ceva mai sus.
 • E330 – produce afectiuni ale cavitatii bucale si are actiune cancerigena puternica. Se gaseste in aproape toate sucurile din comert.
 • E102 – este un alt colorant care se gaseste in dulciuri, mai ales in budinci. Are actiune cancerigena si el.

  Aceasta lista este extrasa din raportul Oficiului Consumatorilor din Piata Comuna Europeana si a fost intocmita la inceputul anului 2000. Folositi aceste liste atunci cand faceti cumparaturi si evitati alimentele care contin aditivi alimentari periculosi. Persoanele care deja sufera de anumite afectiuni, cum ar fi cele vasculare, dermatologice etc. vor evita in mod special sa consume orice aliment ce contine aditivi care agraveaza afectiunea de care sufera.

-Aditivii alimentari ocupă un loc de frunte pe lista neagră a duşmanilor sănătăţii. Ce ar trebui să ştim despre ei­?

Prezenţa aditivilor în alimentele de pe pieţele româneşti reprezintă o adevărată crimă la nivel naţional şi ar trebui să reacţioneze toţi cei care-şi dau seama de sta, până când nu este prea târziu. Să luăm de exemplu pâinea, despre care revista dv a scris de curând. Se ştie că folosirea făinii albe, care prin procesul de măcinare a grâului îşi pierde toate substanţele nutritive, duce la o sărăcire a pâinii în vitamine, minerale şi fibre. Dar asta este nimic pe lângă aditivii folosiţi la prepararea ei. Să luăm numai câţiva din aşa numiţii „afânători” substanţe sau combinaţii de substanţe care eliberează gaze, ce contribuie la creşterea volumului aluatului:

-E-327 (Lactatul de calciu) poate provoca dereglări gastro-intestinale, în special la copii.

-E-341 (Fosfat dicalcic) sare minerală întâlnită în roci şi oase, produce tulburări digestive.

-E-554 (Aluminosilicat de sodiu) provoacă dismorfisme placentare în timpul sarcinii.

-E-541 (Fosfat de aluminiu şi sodiu bazic şi acid) este interzis în unele ţări, dar este admis în România.

-E-110 (Galben sunset FCF) se foloseşte în panificaţie şi patiserie, la prepararea îngheţatelor, etc şi provoacă urticarie, tumori renale, indigestie, anorexie. S-a dovedit cancerigen în unele experienţe pe animale. Este interzis în unele ţări, dar permis, din nefericire în România.

-E-432 (Polisorbat 20) este folosit în produse finite de patiserie. Interzis în unele ţări, admis în România.

-E-282 (Propionat de calciu), folosit în panificaţie şi patiserie. Provoacă erupţii cutanate şi migrene.

-În calitatea dv de medic, vă confruntaţi cu aceste simptome în mod direct. Puteţi confirma nocivitatea aditivilor?

-Pâinea labă aditivată creşte incidenţa cancerului de tub digestiv (în special colon şi rect), provoacă un dezechilibru plastic-energetic, adică induce o sărăcire în substanţe plastice (minerale, fosfolipide, aminoacizi, fibre) şi creşte aportul de calorii prin conţinutul excesiv în amidon. Persoanele care consumă pâine albă sufere des de constipaţie, dismicrobisme intestinale, au colon iritabil şi fac adesea colite de fermentaţie. Pâinea albă este un factor care favorizează agravarea diabetului zaharat şi creşte incidenţa alergiilor de origine alimentară prin aditivii pe care îi conţine.

„Orice suplimentare cu fier induce periculos creşterea incidenţei cancerelor”.

-Recent Guvernul României a obligat procesatorii din panificaţie să adauge fier în pâine. Cum comentaţi?

Avem aici încă un adevărat atentat la sănătatea publică. Numeroase studii publicate în tratatele clasice şi în revistele de specialitate (accesibile inclusiv pe internet) demonstrează efectele periculoase ale acestei practici. Este o iluzie să-şi închipuie cineva, că o alimentaţie greşită (sărăcăcioasă), specifică majorităţii populaţiei noastre, se poate rezolva doar adăugând fier în pâine. Pe de altă parte, nu trebuie pierdut din vedere faptul că fierul este un substrat nutritiv pentru celula neoplazică (canceroasă), deci orice suplimentare cu fier induce periculos creşterea incidenţei cancerelor pentru consumatori. Boala Alzheimer este corelată cu creşterea fierului în sânge. O serie de boli se agravează: hemocromatoza, anemiile hemolitice, hemofiliile, retinopatiile, insuficienţa cardiacă.

Sarea iodată- un fel de experiment de tip Auschwitz.

-Să mai alegem un aliment compromis de pe raftul cămării: sarea un alt exemplu de folosire iraţională a aditivilor alimentari.

-Da, mai ales sarea albă extrafină, iodată pe deasupra, tot în urma unei hotărâri a guvernului. Sarea din bucatele noastre zilnice. Pentru o scurtă informare sarea este tratată cu următorii aditivi: -E535 adică ferocianură de sodiu, ca antiagregant, E536, ferocianură de potasiu, un aditiv interzis în Anglia, dar admis în România. Sarea astfel aditivată conţine de 30 de ori mai puţin magneziu decât sarea integrală. Pe de altă parte, sarea extrafină este mai bogată în sodiu, exact elementul implicat în decompensarea insuficienţei cardiace. Consecinţele folosirii sării extrafine sunt dramatice. Creşterea incidenţei bolilor cardiace ischemice, datorită deficienţei de magneziu. Accelerarea proceselor de ateroscleroză şi decompensării ale insuficienţei cardiace prin aportul de sodiu. Toxicitatea indusă de fericianura de sodiu sau potasiu.

În acest timp, iodarea universală a sării determină efecte adverse grave. Hipertiroidie indusă în populaţia cu funcţie normală. Agravarea unei hipertiroidii preexistente. Creşterea ratei cancerului tiroidian. Creşterea volumului glandei tiroide. Afectarea vederii prin toxicitatea directă asupra tiroidei. Creşterea incidenţei bolilor alergice (inclusiv al şocului anafilactic la iod- boală cu un procent înalt de mortalitate). Hipotiroidie fetală, indusă în viaţa intrauterină la femeile care consumă sare iodată.

Share sa stie si altii !

Ti-a folosit ? Voteaza cum ti-a folosit !
AbiaPutinIndeajunsMi-a folositMi-a folosit foarte mult ( Apreciaza, sa stie si altii.)

Loading...