Ce este celulita?

Share sa stie si altii !

Celulita, problema tuturor femeilor

Celulita este o modificare specifica femeilor a ţesutului adipos, care intră în componenţa pielii. Această modificare se manifestă printr-o uşoară denivelare a suprafeţei pielii. Vorbind mai simplu, în cazul celulitei pielea are aspectul cojii de portocală.

Ce este celulita?

Înainte de a arata ce este celulita, trebuie să spunem ce nu este acest fenomen.

• Celulita nu este o grăsime simplă (obişnuită). Femeile nu pot scăpa de această grăsime cu ajutorul exerciţiilor sau dietei.

• Celulita nu este o retinere de lichid. Aceasta este numai o parte a problemei, insa ea este unul dintre cei mai importanti factori care atrag procesul de depunere a grasimilor.

• Celulita nu este numai o problema cosmetica. Este o problema fizica, care nu poate fi schimbata prin intermediul exercitiilor obisnuite si al regimului alimentar.

• Celulita nu inseamna un chin continuu atit pentru sine, cit si pentru ceilalti.

• Celulita nu este numai o problema a felului in care aratam. Este o afectiune care trebuie tratata.

celulita
celulita

Ţesuturile de colagen în formă de fagure

Adunind ceea ce am spus mai sus, ajungem la concluzia ca celulita este o stare in care grasimea s-a depus in parti ale corpului cum ar fi coapsele, miinile si picioarele. Tesuturile de colagen din aceste portiuni au forma fagurelui de albine, nu se mai incruciseaza ca in alte parti ale corpului.

Aceste tesuturi alveolare se umplu cu depuneri de grasime, cu toxine, care ridica pielea in sus si in exterior, o intind. Acest lucru intinde colagenul si impiedica miscarea fluidelor. Intinderea colagenului opreste circulatia. Hormonii care elimina grasimea din corp nu pot ajunge la aceste celule pentru a elibera grasimile care se acumuleaza acolo. Ca urmare a acestui fapt, celulele primesc permanent grasimi si nu le pot elimina eficient din corp.

Pentru ca toxinele sunt conţinute in fluidele din corp, in special in grasime, aceste celule celulitice grase contin o cantitate foarte mare de toxine. Cercetarile facute la Universitatea din Milano (Italia) au aratat ca aceasta toxicitate si presiune a fluidelor cu trecerea timpului va distruge celulele. Peretii celulelor devin mai grosi si tari, ceea ce ingreuneaza si mai mult eliminarea grasimilor. Practic, grasimea si toxinele sint inchise aici.

Despre faptul ca celulita este o problema cosmetica cu care trebuie sa se lupte stie in zilele noastre fiecare femeie. Saloanele de frumusete propun numeroase proceduri care sa ne scape de coaja de portocala si pantalonii bufanti.

Insa cum sa va descurcati independent, care sint procedurile si preparatele necesare numai dumneavoastra este un proces destul de dificil.

 

Cele patru stadii ale fenomenului

Manifestările celulitei sunt cunoscute majorităţii femeilor. Suprafaţa denivelată a pielii apare la început numai acolo unde pielea este încreţită. Mai târziu, aceste ridicaturi apar fără a urma o logica anumita. La final, celulita poate afecta considerabil picioarele si coapsele, care devin asemanatoare unui aluat cu drojdie, care a fost mult timp apasat cu degetele.

Exista patru stadii ale celulitei.

Primul stadiu este umflatura. In primul stadiu, uneori chiar si in al doilea, celulita practic este imposibil de vazut. Femeii i se pare ca s-a implinit putin sau mai repede ca s-a umflat. Pielea in acest caz este neteda si moale. Nevăzând o coaja de portocala, femeia isi face linistita alte haine, isi mai largeste jachetele, in timp ce in organism deja a început procesul de retinere a lichidului, care in cel mai scurt timp va provoca apariţia adevăratei, vizibilei celulite.

Iată cum se produce acest lucru: prelucrind substantele nutritive, celulele adipoase formeaza reziduuri, pe care ele le trimit catre lichidul intercelular. Acolo, reziduurile se acumuleaza treptat si atunci cind au devenit prea multe, ele inunda vasele limfatice. Aceasta inseamna ca 60-70 de procente din lichidul de a carui pompare raspund vasele limfatice sint retinute in organism – de aici senzatia de umflatura. Celelalte 30-40 de procente de lichid sint eliminate din organism prin vene.

De aceea, in prima etapa este foarte usor sa scapati de celulita. Trebuie numai sa eliminati cit mai activ lichidele din organism: in primul rind trebuie sa va ocupati cu sportul, in al doilea rind trebuie sa mergeti la sauna si sa eliminati din organism tot lichidul de prisos si reziduurile (este bine sa aveti la indemina o perie pentru masaj) si, in al treilea rind, trebuie sa urmati un curs de limfodrenaj.

Inca un mijloc de a scapa de celulita in etapa initiala este presoterapia. De asemenea, trebuie sa folositi creme anticelulitice. In stadiul incipient al celulitei acestea sint de foarte mare ajutor, dar trebuie aplicate cu atentie, cu miscari usoare de masaj, facind un usor limfodrenaj.

Depunerile de grasimi compacte

Cel de-al doilea stadiu înseamnă deja o umflătură mai serioasă. În acest stadiu de dezvoltare a celulitei, sistemul venos nu s-a obişnuit cu o asemenea cantitate de lichid, pe care trebuie sa il elimine din organism. In legatura cu acest fapt creste presiunea din interiorul tesuturilor. Lichidul se acumuleaza si apasa venele, acoperind in acest fel si ultima posibilitate de scurgere. Depunerile de grasimi devin compacte in timp ce umflatura a crescut, iar tesutul s-a incordat.

Pentru a pune un diagnostic corect trebuie numai sa atingeti zonele cu probleme: daca picioarele sau coapsele s-au intarit inseamna ca celulita a trecut in al doilea stadiu si acum tratamentul trebuie sa aiba un ritm mai rapid, numarul sedintelor de limfodrenaj ajungind in acest moment la trei-patru pe saptamina. In afara de aceasta trebuie sa creasca nivelul efortului fizic si numarul sedintelor de sauna. Nu incetati de asemenea sa folositi cremele anticelulitice.

Oxigenul nu mai ajunge in tesuturi

Stadiul al treilea este stadiul micronodular. Daca in primele doua stadii celulita nu se observa, daca continuati sa va umflati si sa stati ore intregi in fata televizorului, atunci afectiunea trece foarte repede in cel de-al treilea stadiu, atunci cind lichidul deja incepe sa apese arterele care sint responsabile cu ducerea oxigenului in ţesuturi.

Atunci cind oxigenul inceteaza sa mai ajunga in tesuturi, incepe sa se dezvolte un tesut conjunctiv sub forma unei retele asemanatoare cu un fagure. Tesutul conjunctiv aminteste de venele albe pe care fiecare gospodina le vede intr-o bucata de carne. Ceva asemanator se formeaza si in organismul unei femei, insa in al treilea stadiu al celulitei acest tesut conjunctiv cuprinde numai una-doua celule.

La prima vedere, pielea pare normala, insa daca se increteste se vede foarte usor coaja de portcocala.

Pentru a diagnostica exact acest stadiu de dezvoltare a celulitei se poate face asa-numitul test de caldura. Pentru aceasta puneti-va miinile una peste alta si cu dosul palmelor verificati temperatura pielii (aveti nevoie de cineva sa va ajute). In locurile in care celulita este depusa, temperatura este putin mai scazuta.

Inca un mijloc de diagnosticare este simptomul ciupiturii. Pentru aceasta trebuie sa prindeti incet, dar cu putere pielea intre doua degete, sa stringeti putin si apoi sa o eliberati. Daca nu apare senzatia de durere inseamna ca simptomul ciupiturii este negativ, terminatiile nervoase s-au pastrat si nu este totul pierdut.

In cel de-al treilea stadiu, celulita este mai greu de tratat din cauza formarii tesutului conjunctiv care pe de o parte se lipeste de muschi, iar pe de alta parte – de piele. De aceea, atunci cind se misca pielea dintr-un loc moale, care nu a fost încă atins de ţesutul conjunctiv, ea revine uşor la poziţia iniţială; acolo unde insa exista o cicatrice, acest lucru nu se intimpla, de aici si denumirea de coaja de portocala.

Sa slăbiţi in acest stadiu al celulitei este de asemenea foarte greu, pentru ca si in cazul celei mai bune diete slăbeşte totul, in afara acelor parti ale corpului blocate de celulita. Limfodrenajul in aceasta etapa este practic inutil.

De aceea, saloanele care propun tratarea celui de-al treilea stadiu al celulitei cu ajutorul limfodrenajului stârnesc indoiala in ceea ce priveste competenta. Aceasta celulita trebuie sparta.

Nu demult, unul dintre cele mai populare mijloace de spargere era masajul efectuat cu putere. Insa in cazul unui asemenea masaj impreuna cu grasimile si tesutul conjunctiv sint afectate si capilarele venoase, arterele si terminatiile nervoase. Aceasta este o procedura foarte dureroasa si nu foarte eficienta. In zilele noastre exista metode mai civilizate. De aceea este mai bine sa nu riscati in ceea ce priveste propria sanatate. Foarte populara in aceste momente este metoda de a scapa de celulita prin intermediul ultrasunetelor.

Afectarea terminatiilor nervoase

Cel de-al patrulea stadiu este cel macronodular. Cind in jurul micii retele striate mai apare inca una, o retea mai puternica de tesut conjunctiv, celulita este foarte vizibila. In zonele celulitice, pielea este rece si are o nuanta albastruie. Simptomul ciupiturii este pozitiv. Inseamna ca terminatiile nervoase au fost atinse si aceasta celulita provoaca durere.

Este vorba deja despre o patologie, spre deosebire de primele trei stadii, care nu sint patologice. Limfodrenajul, regimul alimentar, sauna si cremele nu mai sint de nici un ajutor. In acest caz este necesara lipoaspiratia (liposuctia), o operatie de indepartare a grasimii.

Amintiti-va totusi ca celulita este un mod de viata si, daca nu il schimbati, dupa citva timp va aparea din nou necesitatea de operatie, numai ca atunci grasimea va trebui eliminata dintr-o alta parte a corpului.

De ce apare celulita

Estrogenii actioneaza asupra vaselor sangvine din tesutul celular subcutanat. Ca urmare a tulburarilor de circulatie, in vasele mici este perturbata patrunderea oxigenului in tesuturile adipoase. Se formeaza astfel celule moarte si semimoarte. Luind in consideratie ca tesutul gras este dispus in alveole, se formeaza niste depuneri tari de grasime. Ca urmare a acestui fapt apar denivelarile caracteristice pe suprafata pielii.

De obicei, celulita apare dupa maturizarea sexuala. In aproximativ 12 la suta dintre cazuri celulita apare in timpul maturizarii sexuale, in 20 la suta – in timpul si dupa sarcina, in 25 la suta dintre cazuri – in timpul menopauzei. Se poate afirma astfel ca celulita apare cel mai des in perioadele de explozie hormonala.

De aceea, trebuie sa inlaturati actiunea unui numar foarte mare de factori care contribuie la dezvoltarea celulitei. Exista creme anticelulitice care contin substante de tipul aminofilinei care imbunatatesc alimentarea cu singe a pielii. Extractele din diferite plante contribuie de regula la imbunatatirea circulatiei sangvine.

Toate tipurile de crema se prescriu individual pentru fiecare pacient, luind in consideratie particularitatile pielii si starea generala a organismului. Cel mai bine este sa va sfatuiti cu un specialist, pentru ca alegerea independenta poate fi lipsita de reusita si in cazul tratamentului poate da rezultate nefavorabile. Folosirea independenta este permisa numai pentru sustinerea terapiei dupa un complex de tratament.

Masajul contribuie de asemenea la imbunatatirea circulatiei sangvine. Pentru tratarea celulitei se foloseste masajul corector, in acelasi timp putind fi folosite si cremele anticelulitice. Aceasta procedura are actiune minimala, circulatia sangvina este imbunatatita, alimentarea tesuturilor este de asemenea imbunatatita.

Tratarea complexa a celulitei

Conditia principala pentru tratarea celulitei este abordarea complexa. In lupta cu celulita trebuie combinat masajul, procedurile de fizioterapie, gimnastica, cremele impotriva celulitei si alimentatia echilibrata; in unele cazuri nu dauneaza cu nimic daca va curatati intestinul si daca duceti un mod de viata mai sanatos.

Cea mai activa combinatie consta dintr-un complex anticelulitic fizioterapeutic cu creme anticelulitice, din curatarea intestinului si regim alimentar echilibrat. O asemenea abordare pe mai multe planuri a celulitei o impiedica sa se mai dezvolte, iar pielea va deveni treptat mai neteda.

Si mai bine este daca combinati folosirea mijloacelor fizioterapeutice cu masajul profesional al zonelor cu probleme. Acesta imbunatateste in primul rind circulatia sangvina, iar in al doilea rând activează limfa din zonele afectate.

In stadiile incipiente ale celulitei de mare ajutor va este masajul, care creste elasticitatea tesutului conjunctiv. Acest masaj este bine sa fie efectuat de un maseur profesionist.

Acasă este bine să faceţi un masaj energic, cu mişcări circulare cu o perie pe coapse, stomac, gambe, spate. Daca nu va leneviti si faceti in fiecare zi acest complex de exercitii, celulita va inceta sa se mai dezvolte.

Hipodinamia este prietenul bun al celulitei: cu cit stati mai mult fara sa faceti miscare, cu atit mai repede se dezvolta celulita. In primul rind, celulita apare acolo unde este tulburata circulatia singelui si a limfei din cauza lipsei de actiune a muschilor. In muschii care lucreaza intens, singele si limfa nu stagneaza. De aceea este foarte important sa va rezervati timp pentru exercitii fizice zilnice si sa le faceti regulat.

In lupta cu celulita va ajuta foarte mult sportul. Deosebit de utile va sint alergatul, inotul, diferite exercitii in apa, mersul pe bicicleta. In fiecare zi este obligatoriu sa faceti gimnastica speciala, dar daca celulita este vizibila si pentru un ochi neexperimentat, atunci este mai bine sa va adresati unui specialist pentru consultatie.

In alimentatia zilnica trebuie sa existe suficiente vitamine si substante minerale, in special vitamina E. Aceasta vitamina influenteaza alimentarea cu singe a pielii si se gaseste in uleiurile vegetale si oua. In afara de aceasta, in alimentatie trebuie sa fie foarte multa vitamina C. Aceasta intareste fibrele din tesuturile conjunctive. Consumati alge marine, care de asemenea contin foarte multe vitamine.

Pestele si varza intaresc fibrele tesutului conjunctiv, ceea ce previne aparitia celulitei sau incetineste dezvoltarea ei. Includeti in regimul alimentar mai multe legume, piine cu tarite, verdeata. Si obligatoriu limitati consumul de alcool si fumatul.

Barbatilor le plac aripioarele

Atunci cind va hotariti sa declarati razboi fara compromisuri cojii de portocala trebuie sa va amintiti ca:

• Barbatii apreciaza figurile noastre nu atit de aspru ca noi; lor le plac aripioarele noastre si, daca nu ati reusit sa fiti victorioase in lupta cu celulita, nu trebuie sa disperati.

• Efectul vizual poate imbunatati semnificativ situatia. Este vorba despre faptul ca pielea mai inchisa la culoare pare mai neteda. Ca sa va convingeti de acest lucru intindeti-va pe corp o piele autobronzanta.

• Nu trebuie sa asteptati rezultate de la masuri atipice – problema trebuie rezolvata complex, combinind cremele anticelulitice, masajul si alte proceduri cu exercitii speciale si un regim alimentar echilibrat.

• Daca deja v-a aparut celulita, trebuie sa luati in consideratie faptul ca lupta cu celulita va va ocupa o perioada destul de lunga de timp.

Regim alimentar cu legume, fructe, grăsimi vegetale

Pentru a scăpa de celulita trebuie sa începeţi din interior. Sa renuntati definitiv la consumul de grasimi nu este bine. Grasimile vegetale, de exemplu, sint necesare pentru mentinerea elasticitatii pielii, iar aminoacizii din untura de peste va ajuta sa distrugeti grasimile rele. Trebuie sa respectati un regim alimentar in care sa intre legume crude si fructe, proteine din nuci, seminte sau boabe de soia.

Dezvoltarea celulitei este oprita de salata si varza, de verdeata, piine de secara, peste, produse marine. Evitati consumul de carne rosie, in special cu grasimi. In locul acestora puteti consuma peste. Carnea rosie contine o cantitate foarte mare de elemente artificiale si toxine. Daca mincati carne de pasare, inlaturati pielea si grasimile.

Ti-a folosit ? Voteaza cum ti-a folosit !
AbiaPutinIndeajunsMi-a folositMi-a folosit foarte mult ( Apreciaza, sa stie si altii.)

Loading...